O delegatie, din care au fãcut parte mai multi cercetãtori italieni, dar si parlamentari din România, a ajuns la Lupeni, unde italienii vor sã implementeze un proiect de valorificare a lignitului.
Administratia de aici a salutat ideea si chiar le-a oferit celor din Italia un teren de la intrarea în oras, pe care sã înfiinteze fabrica. „Este vorba, în primul rând, despre posibilitatea de a crea noi locuri de muncã, pentru cã noi suntem într-o perioadã în care doar pierdem locuri de muncã. Oamenii sunt foarte seriosi, sunt profesori, care deja conduc afaceri în Italia si noi facem în asa fel încât sã le asigurãm ceea ce au ei nevoie. Avem disponibilã suprafata de teren cu utilitãtile de care au nevoie”, a declarat Cristian Resmeritã, primarul municipiului Lupeni.
În fapt, cei trei oameni de afaceri, care sunt cercetãtori, dar si medici, au intentia de a transforma lignitul în medicamente naturiste, în îngrãsãmânt sau în substante utile, garantate la export si care sã fie produse la Lupeni, plus un centru de terapie în spitalul din localitate.
„Acest nou sistem va produce îngrãsãminte folosind praful de cãrbune si, în special, de lignit. Si, prin tehnologii specifice, vom reusi sã producem îngrãsãminte pentru agriculturã, dar si pentru medicina umanã. Proiectul este foarte ambitios si va fi una dintre primele investitii de acest fel în Europa, având totodatã posibilitatea sã se extindã”, a afirmat la Lupeni prof. Alexandru Bertolisi. Italienii spun cã, imediat dupã realizarea investitiei la Lupeni, fabrica va deveni un pol de dezvoltare si va atrage si alte investitii. „Aceastã tehnologie în domeniul agroalimentar este brevetatã la nivel mondial si este produsul unor cercetãri universitare realizate la nivel international, pentru diverse culturi si conditii climatice. Aceste tehnologii constau în valorificarea rationalã a substantelor fosile, cum este cãrbunele, cu o tehnologie extractivã brevetatã, capabilã sã realizeze nutritia si sã potenteze apãrarea endogenã a plantelor, pentru cã acum agricultura mondialã este îndreptatã spre astfel directii”, a completat si prof. Terenzio Domenico. Un alt specialist care a venit la Lupeni este expert în domeniul medical si vrea sã deschidã un centru de terapie alternativã în spitalul de la Lupeni. „Mi-as dori sã putem realiza si aici o colaborare între ceea ce se numeste medicina traditionalã, cu cea integrativã. Pentru asta este nevoie de o deschidere fatã de ceea ce ne dorim, atunci când tratãm o boalã, doar folosind medicamente de sintezã chimice. Noi aplicãm tehnologii care sunt destinate unor probleme ce apar atunci când, prin metodele traditionale de tratament, duc la pierderea capacitãtii de lucru a pacientului, sau scoaterea lui din productie. Altfel spus, aceste tehnologii reduc perioada de spitalizare, reduc costurile cu medicamente prin deschiderea, în fiecare spital, a unei sectii specializate pe medicina integrativã”, a adãugat si prof. Bruno Fornaro.
Specialistii care au venit la Lupeni vorbesc despre terapii biooxidative, care foloseste oxigen si ozon, tratamente cu laser intravenos, cu putere redusã, iar toate acestea, completate de medicina traditionalã, iar rãspunsul la tratament, spun ei, este extraordinar.
Diana Mitrache