Primesc bonuri de carbune degeaba, pentru ca nu au ce face cu ele. Singura lor sansa este sa incalce normele in vigoare si sa le vanda, desi stiu ca ar daca sunt prinsi ar putea sa suporte rigorile legii. Pensionarii minieri din Petrila, Uricani si o buna parte din Lupeni primesc degeaba bonurile de carbune primite de la CNH.

Conform normelor legale, pensionarii din domeniul minier beneficiaza de o cota de 3.000 de KW anual si cate 3 bonuri de carbune, in valoare de 800 de lei/ bon, care pot fi folosite atat pentru achizitionarea de huila, daca stau la casa, cat si pentru plata facturilor catre societatile de termoficare. La Petrila si La Uricani, insa, precum si in mare parte la Lupeni, pensionarii minieri beneficiaza degeaba de aceste facilitati, daca nu locuiesc la casa. Astfel, la Petrila si la Uricani societatile de termoficare sau centralele termice de cartier s-au desfiintat de ani de zile.

La Uricani, spune primarul Danut Buhaescu, societatea de termoficare este istorie din 2006, cand s-a inchis, iar acum oamenii se incalzesc cum pot, multi cu gaz sau energie electrica. Nici la Petrila nu mai functioneaza centralele termice de cartier pe baza de carbune, prea poluante si deloc rentabile.

Dorin Curtean, city – managerul de la Petrila, spune ca cei de la blocuri au, in marea majoritate a cazurilor, centrale proprii, pe baza de gaz. Dar cu bonurile de carbune nu pot fi folosite pentru plata facturilor catre Eon, fostii mineri au ajuns sa incalce legea cu buna stiinta. Isi vand bonurile primite de al unitatile miniere unde au lucrat, cu preturi mai mici decat cele reale, asa incat sa acopere impozitul pe care sunt nevoiti sa-l plateasca, dar si o parte a facturilor la gaz ori energie electrica. „Incercam ca aceste gratuitati de la incalzire sa fie transferate catre societatea de gaz, ori la energie electrica. Sa vedem cum putem sa face acest lucru”, a precizat Ion Hortopan, presedintele Ligii Pensionarilor Minieri din Valea Jiului.

Carmen Cosman