Valea Jiului se confruntã cu o crizã fãrã precedent. În câteva zile vom rãmâne cu gunoiul sub nas, în cazul în care autoritãtile nu vor gãsi o solutie rapidã. Ironia sortii face cã aceastã crizã putea fi evitatã dacã la Petrila s-ar fi construit un deponeu ecologic.

A existat o solutie

A existat însã o solutie cãreia consilierii locali PSD de la Petrila i-au dat cu piciorul. Se întâmpla în mandatul 2008-2012. Atunci undeva în zona Maleia, pe raza administrativ-teritorialã a orasului Petrila ar fi trebuit construit un deponeu ecologic. Social democratii petrileni fiind foarte ecologisti au refuzat la acea vreme, invocând “vointa” poporului. Adicã, ascunzându-se sub “fusta” petrilenilor, consilierii au refuzat construirea unui astfel de deponeu. Prin anul 2010, Consiliul Local Petrila ar fi trebuit sã aprobe trecerea în patrimoniul judetului a unui teren necesar pentru construirea deponeului de deseuri în zona haldelor de steril din extravilanul orasului Petrila. Proiectul din care face parte realizarea deponeului, în valoare de 50 milioane de euro, este în faza de aprobare a Planului de investitii pe termen lung si de elaborare a studiului de fezabilitate de cãtre consultantul proiectului.

“Dacã nu se rezolvã la Petrila, rãmâne un proiect într-un singur picior, adicã vom face doar un deponeu, cel din apropierea Devei, dar bineînteles cã ne vor tãia o parte din finantare. Numai cã pentru Valea Jiului va fi o problemã serioasã, pentru cã sunt cinci deponeuri care trebuie închise si asta se va face pe banii oamenilor, iar primãria este obligatã sã plãteascã, pentru cã nu te joci cu amenzile UE”, spunea la acel moment, fostul presedinte al Consiliului Judetean Hunedoara, Mircea Ioan Molot.

Culmea, consilierii locali de la Petrila de la acea vreme erau cam aceasi care astãzi conduc destinele petrilenilor. Adicã, în mandatul 2008-2012, consilierii PSD de la Petrila erau Dumitru Rãscolean, Gheorghe Bobar, Nicolae Preda, Euachim Berar, Vasile Jurca, Gheorghe Boantã si Eugen Stoicoiu. Din vechea gardã au intrat în actualul consiliu local Gheorghe Bobar, Nicolae Preda si Vasile Jurca, cel care acum conduce administratia localã. Adicã fix cei care s-au opus construirii acelui deponeu cautã acum solutii. Vasile Jurca, primarul orasului Petrila ne spune ce solutii de moment a gãsit.

“În primul rând am cerut la Edil Urban sã gãseascã solutii pentru a duce la alte deponee autorizate gunoiul. Între timp încercãm sã construim un alt deponeu provizoriu pe termen de un an de zile pentru a depozita doar gunoiul din Petrila. Va fi o suprafatã de un hectar si acolo vom duce doar gunoiul de la Petrila, pânã se rezolvã problema cu cel de la Bârcea”, a declarat Vasile Jurca, viceprimarul orasului Petrila.

Primarul orasului Petrila sustine cã si în conditiile în care s-ar fi realizat acel deponeu ecologic situatia era aceeasi. “Tot în situatia aceasta eram pentru cã tot aceeasi pasi trebuiau parcursi. Eram tot fãrã autorizatii. Atunci 7000-8000 de petrileni au refuzat categoric construirea unui deponeu în care sã aducã tot gunoiul din judet, dar si alte judete”, a mai subliniat primarul petrilean. Dupã ce situatia se va rezolva la deponeul de la Bârcea Mare, tot gunoiul care urmeazã a fi depozitat în noua platformã temporarã va dus în nordul judetului.

Monika BACIU