Câinii găsiți pe munte în zona Câmpușel au fost, cel mai probabil, otrăviți și chiar congelați. Cruzimea s-a petrecut ceva mai înainte de a fi găsiți pe munte, iar autoritățile din Gorj spun că așteaptă analizele toxicologice ca să afle cu ce substanță au fost uciși. Poliția încă nu a vorbit de identificarea autorilor.
Cadavrele mai multor câini, ca și puii lor, au fost găsite acum o săptămână, la Câmpușel, la limita județelor Gorj și Hunedoara. Animalele moarte erau învelite în pungi de plastic și aruncate în pădure, unde au fost găsite de un ranger. Nimeni nu și-a explicat ce s-a petrecut acolo, iar autoritățile sanitare din Gorj au preluat leșurile pentru analiză. Acum a ieșit la iveală că acești câini au fost uciși, dar că nu prin violență fizică, ci au fost otrăviți. În plus, aceste animale ar fi fost și congelate, oroarea petrecându-se cu ceva timp înainte de a le fi împrăștiate cadavrele.
„Noi am făcut identificare inițială a animalelor, ca să vedem dacă acestea dețin microcip. Din păcate, nu s-a găsit și, ca atare, sunt animale neidentificate. La examenul exterior al cadavrelor nu au fost observate semne care să ne ducă cu gândul la rele tratamente aplicate. Iar ca și analiză morfopatologică, pe organe, s-au găsit o serie de modificări hemoragice. S-au recoltat și probe de conținut stomacal și probe de organe în vederea determinării de examene toxicologice, pentru că noi suspicionăm a fi o intoxicație, dar nu știm cu ce au fost otrăviți. Iar ce ni s-a părut suspect a fost că, la două dintre cadavrele de căini, organele interne erau congelate, ceea ce presupune că, o perioadă destul de lungă, au fost ținuți într-un congelator”, a spus Robert Spânu, director executiv DSVSA Gorj.
Polițiștii gorjeni spun că încă nu au identificat autorii și că cercetările continuă în acest caz. Potrivit legii, „persoanele care asistă în mod direct sau dețin date cu privire la situații de potențial risc pentru animale și le aduc la cunoștința opiniei publice sau instituțiilor abilitate din domeniul protecției animalelor, pot fi audiate cu privire la aspectele concrete cunoscute, în raport de situația ce face obiectul verificărilor.
Legislația privind protecția animalelor reglementează situația tuturor animalelor, inclusiv a celor sălbatice, consfințind o serie de drepturi și obligații atât în sarcina deținătorilor acestora, cât și în sarcina autorităților responsabile și instituțiilor statului.
Deținătorii de animale au în mod obligatoriu și responsabilități privind întreținerea și supravegherea acestora, tratamentul aplicat animalelor excluzând orice act de cruzime și violență”.
Diana Mitrache