Complexul Energetic Hunedoara a realizat investitii de 65 de milioane de euro la termocentrala de la Paroseni pentru conformarea acesteia la cerintele de mediu, dar si pentru ca termocentrala sã asigure furnizarea agentului termic în toate localitãtile Vãii Jiului.
Investitia ar putea deveni inutilã în contextul în care numai municipiul Petrosani a mai solicitat furnizarea agentului termic abonatilor casnici. Înfiintarea ADI Termoficare – un proiect nãscut mort În anul 2012 s-a propus înfiintarea ADI Termoficare. S-ar fi putut accesa fonduri europene pentru modernizarea magistralei. Numai cã anii au trecut, iar totul a rãmas la stadiul de discutii. SE Paroseni administreazã în prezent o retea de termoficare proiectatã pentru o capacitate de 35.268 consumatori de pe raza localitãtilor Petrosani, Vulcan, Lupeni si Aninoasa si preluatã (din decizia unor foruri superioare) prin PROTOCOLUL nr. 61012/ 23.06.1987 de la Regia de Termoficare (IGCL Petrosani), în conditiile în care numãrul beneficiarilor s-a restrâns astãzi la cca. 20% din capacitatea initialã. Administrarea unei retele de termoficare atât de extinse si învechite depãseste puterea de gestionare a producãtorului agentului termic, astfel încât, în anul 2012, din initiativa prefectului de la acea vreme, Sorin Vasilescu, s-a lansat ideea “înfiintãrii unui operator unic care sã furnizeze locuitorilor Vãii Jiului agent termic în sistem centralizat” ca o consecintã “a discutiilor purtate în ultima perioadã de cãtre toate autoritãtile si institutiile implicate în gestionarea aspectelor care tin de problematica socialã”
“Ideea a prins contur si, în anul 2014, s-a materializat prin înfiintarea Asociatiei de Dezvoltare Intercomunitarã (ADI) Termoficare prin intermediul cãreia urmau sã se gãseascã solutii pentru implicarea autoritãtilor locale în reabilitarea retelei de termoficare astfel încât furnizarea agentului termic sã poatã fi realizatã în conditii optime si sã redevinã accesibilã în toate localitãtile Vãii Jiului. Din pãcate, aceastã initiativã a rãmas si la aceastã orã la stadiul unor discutii axate pe perspectiva preluãrii de cãtre autoritãtile publice locale a magistralelor de termoficare, precum si întocmirea prin ADI Termoficare Valea Jiului a documentatiilor necesare pentru atragerea de fonduri nerambursabile si din alte surse, în vederea realizãrii lucrãrilor de investitii necesare pentru modernizarea sistemului de termoficare din Valea Jiului în conformitate cu art. 18 din legea nr. 325/2006 – privind serviciul public de alimentare cu energie termicã”, aratã Ministerul Energiei. Primãriile din Valea Jiului nu au dorit sã prea magistrala de termoficare, motivând faptul cã nu au fondurile necesare pentru reabilitarea acesteia.
“Desi S CEH SA si-a manifestat permanent disponibilitatea cedãrii cãtre autoritãtile locale a magistralei de termoficare în vederea accesãrii de fonduri pentru reabilitarea retelelor de transport si distributie, pânã la acest moment nu s-a initiat niciun demers legal în acest sens. De asemenea, mai facem precizare cã pentru asigurarea continuitãtii atât producerii agentului termic cât si a functionãrii Termocentralei Paroseni, consumator al huilei extrase în unitãtile miniere din Valea Jiului, SE Paroseni a derulat investitii semnificative în cresterea eficientei si pentru conformare la cerintele de mediu în vigoare. Sucursala Electrocentrale Paroseni subliniazã încã o datã faptul cã instalatiile entitãtii sunt pregãtite sã furnizeze agent termic cãtre toate localitãtile din Valea Jiului cu conditia preluãrii magistralei de transport de cãtre autoritãtile locale, a reabilitãrii si rentabilizãrii acesteia”, mai aratã ministerul.
Monika BACIU