Copiii învață cel mai bine prin joc, iar asta încearcă să aducă în prim plan învățătorii. Peste 100 de cadre din învățământul preșcolar din două județe s-au reunit la Petroșani, pentru a face schimburi de experiențe în era noilor forme de comunicare.
Învățătoarele sunt de părere că, pentru noua generație de copii, joaca are alte forme și o spun chiar și în glumă, dar tocmai pentru a atrage atenția că toți trebuie să fie pe aceeași lungime de undă. Așa că aceste schimburi de experiență sunt extrem de binevenite. „Joaca acum a evoluat. Datorită acestor dotări venite prin PNRR, în grădinițele noastre, cu sprijinul autorităților locale, beneficiem de multe dispozitive digitale. Noi, ca și cadre didactice, ne punem la punct cu aceste noi mijloace didactice. Și, ca o paranteză vă spun că, atunci când au venit tablele interactive, mă uitam la ambalaje și nu știam ce sunt în cutii, iar o fetiță, la prima vedere a spus că este o tabletă mai mare”, a spus Marinela Neamțu, educatoare la Grădinița Lumea Copiilor din Lupeni.
Despre noile tendințe și despre vremurile de acum au vorbit educatoarele, iar la Petroșani a avut loc un schimb benefic de experiență. „Ne-am gândit la un schimb de bune practici, pornind de la ideea că jocul este activitatea de bază a învățământului preșcolar. Numai că el, pe parcursul timpului, a evoluat în diferite forme, metode, strategii și de aceea, ne prinde bine, ca prin aceste schimburi de experiențe reale, să putem împărtăși din activitățile noastre și să împrumută, unele de la altele, aceste practici”,a punctat Maria Mirela Blendea, director PP3 Petroșani.
Despre joc, joacă și metode de învățare au vorbit toate învățătoarele prezente și despre metodele pe care le aplică, așa încât micuții de la grădiniță să devină atenți și să învețe fără să își dea seama că acestea sunt lecții. „Schimbul acesta de experiență urmărește defapt deschiderea spre nou, acumularea de noi informații, iar noi, cei de la Vâlcea venim cu informații la cele de aici și ne dorim ca fiecare dintre noi să putem să le oferim copiilor noștri experiențe noi și utile”, a punctat și Ionela Mădălina Șchiopu Lazăr, educatoare Grădinița Băbeni, Râmnicu Vâlcea.
Peste 100 de cadre didactice și-au expus propria experiență, metodele proprii și spun cum utilizează aparatura smart la orele de clasă, tocmai pentru a fi în pas cu copii, care sunt atât de rutinați în a folosi tabletele și telefoanele mobile.
Diana Mitrache