Lipsesc meseriașii și atunci când ai nevoie, nu prea îi găsești. Însă, liceele vin cu opțiunea pentru învățământul dual. Copiii fac școală, iar burse, fac și practică și apoi, dacă sunt buni, au și loc de muncă.

Învățământul dual chiar este o opțiune pentru cei care cred că pot să învețe o meserie. Iar asta o demonstrează și interesul crescut al absolvenților, care sunt tot mai mulți.
„Ne bucurăm să vedem că, d ela un an la altul, impactul programul de învățământ dual este tot mai mare în rândul absolvenților. Spun asta luând în considerare faptul că, dacă anul trecut avem avut 23 de absolvenți, care, în ziua în care au susținut examenul de certificare a competențelor, au primit și o ofertă pentru un contract de muncă, iată că în acest an, numărul absolvenților, care au fost angajați, după susținerea examenului, a fost de 39”, declară prof. Maria Ștefănie, inspector general IȘJ Hunedoara.
Învățământul dual se adresează absolvenților de școală generală, care pot opta pentru o specializare cerută pe piața muncii.
„Avem atât în domeniul de servicii, dar și pe partea de mecanic, electromecanic, sudori, o diversitate de calificări, care au corespondent pe piața muncii. În parteneriat cu agenții economici, reușim să finalizăm cu succes aceste programe de pregătire a elevilor, iar scopul este acesta de a îi ajuta și sprijini să se încadreze pe piața muncii și, de asemenea, să beneficeze de o pregătire foarte bună, riguroasă, care îi ajută dacă vor intra pe piața muncii”, mai spune prof. Maria Ștefănie, inspector general IȘJ Hunedoara.
Facilitățile din învățământul dual sunt buse acordate de minister, dar și de la agenții economici, echipamente, masă caldă, transport spre agenții economici. Și toate fac din acest fel de educație un mod preferat de tinerii pe care să ne bazăm pe viitor atunci când apelăm la servicii.
Diana Mitrache