Robotii creati de copii s-au întrecut într-o competitie ce a avut loc, la finele sãptãmânii trecute, în estul Vãii Jiului, pe teritoriul ce a apartinut fostei Mine Petrila. Este încã un mod de a arãta cã spatiul fost mineresc poate fi utilizat în scopuri legate de viitor si, printre clãdiri ce gãzduiau mineri, acum copiii au pus bazele stiintei în roboticã. I-au ajutat caricaturistul Ion Barbu, arhitectul Mihai Danciu, ori binecunoscuta Ada Milea si totul s-a petrecut sub egida reutilizãrii adaptive, pe timpul scolii de varã de la Exploatarea Culturalã Petrila.
„Evenimentul Robotics Valey, s-a desfãsurat la mina Petrila, în premierã, într-un spatiu industrial, spunându-ne de fapt, ce se va întâmpla mai departe cu Valea Jiului. Va fi o zonã a tehnologiei, în care tinerii sunt încurajati sã intre în acest domeniu extrem de la modã acum si avantajos pe plan economic, dar si pentru noi, ca zonã. Organizatorii sunt cei din Echipa Wafy, iar cei care au venit în concurs sunt de peste tot din tarã. Este si Valentin Muresan, directorul INTEL România, care a vorbit despre tehnologiile viitorului, Radu Ticiu, care a vorbit despre modul în care promoveazã un proiect de decodare pentru copii, Radu Popescu, Vlog de IT, un IT-ist ce dã asistentã pe You Tube, Marcel Jinca si invitati care vor realiza experimente ce ne aratã cum functioneazã micii robotei si echipa de la Universitatea din Petrosani, care a prezentat câteva masini ce rãspund la anumite cerinte robotizate”, a spus Mihai Danciu, un arhitect ce a luptat pentru salvarea, prin astfel de actiuni, a perimetrului fostei mine Petrila.
Organizatorii au mizat pe ideea cã ne plângem cã nu avem fortã de muncã, dar în Vest totul a fost înlocuit deja cu roboti. Trebuie sã întelegem cã acesta este trend-ul acum, ne raliem la el si actionãm pe toate directiile, mi-au spus organizatorii competitiei din curtea minei ce încã nu a fost demolatã total.
Spatiul a fost salvat prin grija acestor oameni, printre ei fiind artistul plastic Ion Barbu, care a zis cã a dorit sã reînvie cumva Festivalul Om Rãu.
„Am vrut sã reînviem Festivalul Om Rãu, dar banii comunitãtii s-au dus pe Zilele orasului Petrila, iar noi nu ne-am permis decât sã o invitãm pe Ada Milea. Suntem în cel mai inteligent parc din Petrila, readaptat, în curtea minei, realizat cu voluntarii de la noi si din Facultatea de Arhitecturã din Timisoara si chiar de la Tãsuleasa, deci avem fortã de muncã foarte calificatã si m-am strãduit sã îi coordonez, asa încât aici sã creãm un parc în care sã nu intre analfabetul functional”, a precizat Ion Barbu.
Competitia de roboti s-a desfãsurat în acelasi cadru si copii, care au învãtat totul din tutoriale pe You Tube, s-au întrecut cu robotii creati de ei.„Noi suntem o echipã formatã din 10 elevi de la Colegiul Constantin Brâncusi din Petrila si suntem activi în competitia BRDFirst Challenge de 2 ani. Am obtinut diverse premii si cei cu care ne-am întrecut la Petrila sunt din Bucuresti, Brasov, Beclean si Deva. Au fost meciuri demonstrative în arene, iar robotii nostri fac ceea ce fac în competitii”, a spus Roxana Mot.
Zeci de oameni au participat la acest eveniment în perimetrul de lângã Muzeul Salvatorului Minier, un loc amenajat de artistul Ion Barbu, cu ironii fine si citate din I.D Sîrbu.
Robotii sunt practic niste cuburi mari, la care este adaptat un brat mobil, ce culege obiecte, dictate de ul algoritm, le pune în spatii special dictate, merge pe conturul dinainte stabilit si fiecare competitor cautã sã se integreze perfect în cerinte, cu robotul creat de el, dar si cu întreaga echipã cu care vine.
Astfel, noua generatie a arãtat cã tehnologia viitorului este legatã de roboti si cã un oras nu moare, dacã mina, cu praf negru, în care lucrau pãrintii lor, s-a închis.
Diana Mitrache