Voluntarii Crucii Rosii Petrosani s-au antrenat intens, sâmbãtã si duminicã, cu un instructor formator de interventii în dezastre si cu Salvamont Parâng. Performanta pe care trebuie s-o atingã echipa de cinci voluntari de la Petrosani pentru a participa la Competitia nationalã de interventie în caz de dezastre este de triere pe coduri de urgentã a 60 de victime în 10 minute, perierea nocturnã a unui amplu teren accidentat sau de pãdure, decizii contracronometru de salvare victime. Acest stagiu de pregãtire care a avut loc în Parâng s-a încheiat cu întâlnirea echipei Crucii Rosii cu presedintele României, Klaus Iohannis.
Pregãtirea detasamentelor de interventie în caz de dezastre ale Crucii Rosii Petrosani pentru Competitia nationalã de interventie în caz de dezastre si acordarea primului ajutor, ce va avea loc peste douã sãptãmâni la Bucuresti, se face în ritm înnebunitor. Echipa de voluntari a Crucii Rosii Petrosani a avut parte de un alt stagiu de pregãtire intensã sâmbãtã si duminicã, în Parâng, cu un formator atestat în interventii limitã de dezastre, iar ca parteneri si sustinãtori în pregãtire temeinicã le-a fost Salvamont Parâng, condus de Remus Popescu.
În prima zi, cei cinci voluntari în frunte cu directorul Crucii Rosii Petrosani, Felicia Vitan, au fost instruiti, prin exercitii repetitive cum se triazã pe coduri de urgentã victimele pe baza unor simptome minimale, cum se abordeazã cazurile grave în situatii si conditii limitã, cum se iau decizii imediate de salvare prin crearea ad-hoc de astfel de situatii. Echipa formatã din cinci voluntari trebuie sã atingã performanta de a tria pe coduri circa 60 de victime în 10 minute si sã atingã timpi foarte buni la periajul pe timp de noapte a terenurilor calamitate, pe lângã alte multe interventii specifice.
A doua zi, duminicã 30 iulie, echipa Crucii Rosii, îndrumati de seful Salvamont Parâng, Remus Popescu, a ”periat” un traseu montan accesibil în viziunea specialistului montan, dar greu pentru un neavizat – Parângul Mic, lacuri si coborâre pe un alt traseu, totul contracronometru.
La întoarcerea la bazã, Cabana Salvamont, echipajul a avut parte de salutul presedintelui României, Klaus Iohannis si a primei doamne Carmen Iohannis, care au abandonat intrarea în cabana unde poposeau si au venit cãtre voluntari. Presedintele a dat mâna cu fiecare si s-a interesat de activitatea lor din munte. ”Ne-a întrebat ce facem în Parâng si i-am explicat cã suntem la pregãtire pentru concursul national de interventii în caz de dezastre. Presedintele stia despre acest concurs… Ne-a urat succes, au fãcut fotografii cu noi, presedintele chiar cu fiecare dintre noi. A fost o surprizã, pentru cã nu în fiecare zi te întâlnesti cu un presedinte al tãrii. Am avut parte de douã zile pline, frumoase si constructive” – a declarat Felicia Vitan, directorul subfilialei Crucea Rosie Petrosani.
De precizat cã la acest concurs national participã voluntari cu vârste între 18 si 30 de ani, medicii sau studentii la medicinã nu pot participa considerându-se cã i-ar surclasa fãrã probleme pe ceilalti concurenti.
Cãpitanul echipei de la Petrosani, Adrian Ionut Molnar, este multiplu campion la karate, este consilier în cadrul Consiliului Consultativ al Tinerilor din Primãria Petrosani, licean în clasa a XII-a la Colegiul Economic ”Hermes” Petrosani.
Ileana Firtulescu