Muzeul Civilizației Dacice și Romane din Deva cu sprijinul Consiliului Județean Hunedoara vă invită sâmbătă, 16 aprilie 2022, ora 11:00, să participați la vernisajul expoziției de pictură: „Interferenţe” semnată Daciana Pszota.
„Prin organizarea expoziţiei aniversare, intitulată Interferenţe propunem publicului peste douăzeci de picturi concepute de către Daciana Pszota, cu iubire pentru
trecutul şi pentru locurile ţării natale, prezentând universul, credinţele şi cultura dacică”, arată organizatorii.
Daciana Pszota, un spirit autodidact, care îşi desfăşoară activitatea în cadrul Asociaţiei Artiştilor din Hesdin, Franţa, îşi lasă amprenta personală asupra unor lucrări în care încearcă să ilustreze lumea,
simbolurile şi obiceiurile dacilor. Pentru realizarea acestei serii de lucrări, Daciana Pszota a folosit tehnica mixtă utilizând culori de ulei şi acrilice pe pânză, în combinaţie cu nisip şi cu hârtie, cu foiţă de aur şi de argint şi, s-a inspirat din Istoria Daciei Antice cu legendele, credinţa, tradiţiile şi obiceiurile acestor locuri. Prin amprentarea suprafeţei lucrărilor se foloseşte de gestual în diferite moduri: cu pensulaţie vibrantă sau cu ajutorul cuţitului de paletă pentru redarea unor tuşe mai păstoase sau pentru obţinerea efectelor zgrafiate.
Tematica variază de la natura statică pentru redarea vaselor de Ceramică dacică ornate cu motive tradiţionale incizate sau în relief, la Brăţara de aur dacică cu rol mistificator, la porţiuni vibrante coloristic, de pictură abstractă pe fundalul lucrărilor, la figurativ, portretizându-I cuceritori şi impunători pe Burebista şi pe Decebal, până la o viziune mistificatoare asupra celui mai important centru religios şi militar, sanctuarul Sarmizegetusa.
Considerându-l un model demn de urmat, lupul a fost divinizat de daci şi a fost personificat, preluându-i puterile de vânător feroce pentru a deveni un popor de războinici înnăscuţi şi neînfricaţi. Dacii
L-au identificat pe unicul zeu Zamolxe, cu simbolul Marelui Lup Alb care veghează protector asupra centrului spiritual al lumii. Maiestuos, capul de lup cu corp de dragon înfăţişează stindardul trupelor regatului dac în lucrarea Terra Dacica Aeterna.
Lucrările prezintă simboluri geto-dacice pentru Copacul Vieţii şi pentru Floarea Vieţii, pentru Început şi sfârşit, cât şi un simbol al renaşterii naturii şi al timpului, redat prin cerc, după care a fost inspirat Mărţişorul, sărbătorit pe 1 Martie. Noaptea de Sânziene marchează solstiţiul de vară, devenind sărbătoarea iubirii şi a Soarelui, importantă în cultura dacică pentru
celebrarea riturilor magice. Rezultatul
acestor abordări constă în conceperea unor picturi cu substrat istorico-fantastic, unde figurativul şi abstractul se îmbină pentru a crea unitate” relatează curatorul expoziţiei dr. Diana Pantea.
Expoziția poate fi vizitată în perioada
16 aprilie – 14 mai 2022 de marți până duminică, conform programului de vizitare a Muzeului Civilizației Dacice și Romane din Deva.