Cristian Istoc, presedintele Sindicatului Solidaritatea Hunedoara face acuzatii grave. Acesta este de pãrere cã termoncetrala Mintia este tinta unor interese strãine. Odatã acaparatã termocentrala, România va deveni importator de energie.
“Termocentrala Mintia este de mult timp tinta intereselor din afara tãrii, interese care urmãresc eliminarea producãtorilor de energie electricã din zona de vest a României. Institutiile statului român, rãmân indiferente la prãbusirea Sistemului Energetic National, în ciuda faptului cã existã sesizãri din zona sindicalã pe acest subiect. DNA, DIICOT si SRI lasã lucrurile sã se întâmple, iar politicul hunedorean este indiferent la prãbusirea economicã a judetului Hunedoara. Majoritatea sindicatelor din cadrul Complexului Energetic Hunedoara tac si ele. Termocentrala Mintia rasã de pe harta energeticã a României, cu ajutorul functionarilor din Ministerul Energiei în tandem cu „specialisti” din interiorul termocentralei Mintia. Miza una singurã: Transformarea zonei de vest a României, în cel mai important consumator de energie electricã produsã în tara vecinã, la Pacs”, aratã Cristian Istoc, presedintele Sindicatului Solidaritatea Hunedoara.
Cel mai important sector de activitate într-o termocentralã este sectia Exploatare Termomecanicã, sectie care cuprinde instalatiile de ardere, turbinele cu abur care transformã energia termicã în energie electricã si are personalul cu cel mai înalt grad de pregãtire, care dureazã timp de câtiva ani. În plus, Istoc mentioneazã cã la termocentralã s-au fãcut avansãri pe criterii politice.
“Ingineri fãrã un grad ridicat de profesionalism, recomandati doar de slugãrnicia doveditã în fata superiorilor, au fost lãsati sã conducã sectorul cel mai emblematic dintr-o termocentralã, rezultatul fiind cules prin starea tehnicã proastã în care se aflã instalatiile energetice în prezent. Acesti specialisti, recomandati de afinitatea fatã de sefi, nu au fost în stare sã monteze echipamentul unui grup energetic nou, echipament care zace în depozitul termocentralei din anul 2003”, mai mentioneazã Istoc. Presedintele Sindicatului Solidaritatea Hunedoara spune cã va sesiza Ministerul Energiei, dar în acelasi timp solicitã si un audit extern.
“Instalatiile energetice de la Mintia sunt puse în pericol chiar de conducerea acestei sectii, lipsa lucrãrilor de mentenantã si acceptarea exploatãrii instalatiilor pânã la distrugere nu are decât un scop: OPRIREA TERMOCENTRALEI. Este de neacceptat ca acest drum spre dezastru sã mai continue. Vom sesiza în cursul zilei de astãzi atât Ministerul Energiei cât si conducerea S. CEH S.A. si vom cere un audit extern, care sã ducã la salvarea capacitãtilor de producere a energiei electrice din aceastã termocentralã, capacitãti de care România încã are nevoie. Nu vom accepta ca în vreme ce facem demersuri de salvare de la închidere a termocentralei, incompetenta unor salariati din interiorul termocentralei sã ne lase fãrã grupuri energetice functionale. Vom cere schimbarea din functie a sefului sectiei Termomecanicã, care este principalul vinovat de starea actualã a grupurilor energetice, prin simplul fapt cã a acceptat de-a lungul anilor exploatarea acestora fãrã cã lucrãrile de mentenantã impuse de fisa tehnicã a agregatelor sã fie efectuate la termenele prevãzute.. De asemenea vom cere un audit extern si pentru alte sectoare de activitate care pot influenta negativ activitatea de producere a energiei electrice. Vom arãta în perioada urmãtoare cum interesul strãin a ajuns la un pas de a râde din temelie aceastã termocentralã, dar si cum sunt furati salariatii Complexului Energetic Hunedoara cu ajutorul fiselor de platã, care aratã cã acestora li s-au retinut contributiile sociale fãrã ca sumele respective sã fie virate cãtre somaj, pensii, sãnãtate, etc, pentru anul 2018″, mai noteazã Cristian Istoc.
Termocentrala Mintia se aflã într-o situatie criticã. Aceasta nu îndeplineste conditiile de mediu, iar sentinta instantei i-ar putea fi fatalã.
Monika BACIU