La întâlnirea gãzduitã de institutia de învãtãmânt superior din Petrosani au fost invitati euroarlamentarul Corina Cretu, specialisti de la Comisia Europeanã, premierul Viorica Dãncilã, specialisti în atragerea fondurilor europene, dar si primarii localitãtilor miniere.
Evenimentul este organizat de Confederatia Sindicalã Nationalã Meridian în parteneriat cu Comisia Consultativã pentru Mutatii Industriale din Comitetul Economic si Social European si Universitatea din Petrosani si Sindicatul Muntele.
”Regiunile carbonifere din România în tranzitia energeticã”.
Potrivit rectorului Universitãtii din Petrosani, prof. dr. Radu Sorin, conferinta este un bun prilej pentru a pune baza unor proiecte care sã ducã la dezvoltarea zonei monoindustriale. Profesorul universitar aratã cã este nevoie de o conclucrare între toti factorii de decizie pentru accesarea unor proiecte de anvergurã, care sã acopere toatã Valea Jiului, iar institutia de învãtãmânt superior poate sprijini autoritãtile în dezvoltarea acestor proiecte.
”Sesiunea Plenarã a Comitetul Economic si Social European a adoptat la data de 25 mai 2016, avizul cu titlul ‘Zãcãmintele indigene de cãrbune în cadrul tranzitiei energetice a UE’, în urma unor dezbateri aprinse cu reprezentantii societãtii civile, dar si cu cei ai Comisiei Europene.
În urma acestui exercitiu de dialog social si civic, dar si a altor dezbateri la nivel european cu partenerii sociali si cu reprezentantii regiunilor vizate, Comisia Europeanã a lansat la data de 11 decembrie 2017, la Strasbourg, Platforma Regiunilor Carbonifere în Tranzitie, structurã de cooperare la nivel european în cadrul cãreia actiunile Guvernului României ar trebui sã fie în mod clar stabilite pentru a se asigura implementarea concretã a mãsurilor europene si nationale pentru sustinerea dezvoltãrii durabile în aceste regiuni, care sunt deja afectate de politicile de restructurare industrialã din ultimele decenii”, precizeazã organizatorii evenimentului.
Maximilian Gânju