Biblioteca Județeană „Ovid Densusianu” Hunedoara – Deva, cu sprijinul Consiliului Județean Hunedoara și în parteneriat cu Editura Agnos din Sibiu, a fost onorată să organizeze în ziua de 23 aprilie 2023, în Sala Mare a Centrului Cultural „Drăgan Muntean” Deva, un eveniment cultural excepțional, armonizat cu atmosfera sacră a zilelor ce au premers și au urmat praznicului Învierii.
Pentru noi toți, lumina Învierii a adus bucuria de a fi împreună cu cei dragi și a ne mărturisi credința curată și sinceră în Înviere, credință care ne întărește zi de zi și ne luminează pașii.
Îndrăgitul preot Constantin Necula, prezent din nou la Deva spre marea noastră bucurie, a susținut o conferință în fața unui public numeros, dornic să se împărtășească din tezaurul său de înțelepciune și spiritualitate. Această întâlnire cu părintele Necula a avut acum o însemnătate sufletească mult mai mare, deoarece a avut loc într-o zi de dublă sărbătoare a ortodoxiei: prima duminică de după Sfânta Înviere (Duminica Tomii) și praznicul Sfântului Gheorghe, Purtătorul de biruință, chiar de ziua bibliotecarului.
Cei care urmăresc activitatea părintelui Necula, cei care se împărtășesc din vorbele sale care merg direct la suflet știu că aceste întâlniri sunt prilejuri de îmbogățire interioară, de cufundare în slovele Sfintei Scripturi, de apropiere de Dumnezeu și de tot ce este sfânt. Tineri și vârstnici, chiar și cei care au o credință ezitantă, toți au ce învăța din întâlnirile cu părintele Necula, din scrierile sale atât de înțelepte.
La această întâlnire de la Deva, părintele Necula a venit cu cel mai recent volum al său de scrieri, volum intitulat Fără de El, pierim…, apărut cu binecuvântarea ÎPS Dr. Laurențiu Streza, Mitropolit al Ardealului, la Editura Agnos din Sibiu. Cum ne explică însuși autorul, titlul cărții nu este ales deloc întâmplător, ci el răspunde nevoii „(…) de a ne aduce aminte că Dumnezeu este Stăpânul Istoriei pe care o trăim. Și încă un Stăpân – Iubitor. Care nu ne părăsește doar pentru a îngădui celor care construiesc scenarii ori speculează pe seama evenimentelor – extrem de dureroase – lumii pentru a avea dreptatea lor, pentru a fi satisfăcuți în orgoliul lor de lideri de opinii ori creatori de curente ideologice”.
Cartea a fost scrisă în perioada pandemiei și în lunile ce i-au urmat, ea fiind o adevărată călăuză pentru toți cei care se simt rătăciți, fără nădejde, sau cei care îl caută pe Dumnezeu în aceste vremuri grele, derutante, pline de întrebări rămase fără răspuns. Cu toate acestea, părintele Necula oferă răspunsuri cu fiecare fragment al cărții prin numeroasele pilde extrase din Evanghelii și prin propriile considerații care, așa cum știu toți cei care îi urmăresc ideile, slovele, merg direct la inimile celor care îl ascultă sau îl citesc. Toate acestea sunt, cu adevărat, „insule de gând liniștit”, cum spune părintele însuși.
Așa cum era de așteptat,
întâlnirea cu părintele Necula în zi de sfântă sărbătoare a fost un moment de mare impact emoțional, cu o puternică înrâurire în inimile celor care au dorit să asculte slovele înțelepte ale îndrăgitului părinte. Pentru noi a fost un prilej de înnobilare sufletească, de pătrundere plină de speranță și credință în slovele Sfintei Scripturi, de apropiere de Dumnezeu și de tot ce este sfânt.
I-am mulțumit părintelui Necula pentru că ne-a fost oaspete drag în zi de sfântă sărbătoare.
La finalul conferinței, părintele Constantin Necula a oferit autografe pe volumul lansat cu acest prilej.
Cu deosebită considerație,
Manager,
Ioan Sebastian Bara