Inspectoratul General pentru Imigrari la ceas aniversar

Astazi, 7 aprilie a.c., Inspectoratul General pentru Imigrari – Biroul Pentru Imigrari al Judetului Hunedoara, sarbatoreste 135 de ani de la atestarea documentara a primului act normativ care reglementa regimul strainilor in Romania „Legea asupra strainilor“, publicata in Monitorul Oficial nr. 6 din 07.04.1881.

”Primind ordinul de explusiune, strainul va trebui sa arate puntul de la frontiera prin care voiesce sa tréca, si, in casul acesta, i-se va remite o fóie de drum prin care se va regula itinerarul ce va avea sa urmeze, si timpul cat va avea dreptul sa se poprésca in fie-care localitate, pana la frontiera. In casul de a contraveni la vre-una din aceste dispozitiuni, strainul va fi condus afara din tara prin forta publica”… stipula, la acea vreme, un articol de lege din actul normativ mentionat mai sus.

La scurt timp, a aparut Regulamentul din anul 1900, care prevedea ”Biletul de libera trecere” ca document pentru strainii intrati in Romania iar in anul 1903, Adunarea Deputatilor a adoptat „Legea asupra organizarii Politiei Generale a Statului”.

De atunci si pana in zilele noastre, legislatia nationala s-a aflat intr-un proces permanent de actualizare in concordanta cu exigentele societatii romanesti si mai apoi de armonizare cu reglementarile europene. Politicile actuale din domeniile migratie, azil si integrare a straini in Romania sunt elaborate astfel incat sa asigure aplicarea legii intr-un concept unitar de catre institutiile cu atributii pe aceasta lini
In prezent, Inspectoratul General pentru Imigrari are in componenta, la nivel central si in fiecare judet al tarii, servicii sau birouri care lucreaza in interesul cetatenilor strainilor si al comunitatii noastre, cu atributii in admisie si reglementarea dreptului de sedere, incadrarea in munca si detasarea strainilor, prevenirea si combaterea sederii ilegale si a muncii nedeclarate, pe teritoriul Romaniei.

De asemenea, institutia administreaza sase Centre de Cazare si Proceduri pentru Solicitantii de Azil – la Bucuresti, Timisoara, Galati, Radauti, Somcuta Mare si Giurgiu, precum si doua Centre de Cazare a Strainilor Luati in Custodie Publica – la Ilfov si Arad.
Primul in Europa, Centrul de Tranzit in Regim de Urgenta de la Timisoara, administrat de Inspectoratul General pentru Imigrari, a transpus in practica, la nivel international, conceptul de evacuare in regim de urgenta a refugiatilor aflati in pericol de a fi returnati din prima tara de azil in tara de origine.
La sfarsitul primului trimestru al anului 2016, in evidentele Biroului Pentru Imigrari al Judetului Hunedoara sunt inregistrati un numar de 1298 persoane, dintre care 611 provin din state terte (cei mai multi provin din R. Moldova, China si Turcia) si 687 din state membre UE, SEE si Confederatia Elvetiana (cei mai multi provin din Italia, Germania si Austria).
Principalele scopuri pentru care strainii si-au stabilit resedinta in judet sunt reintregirea familiei, studii, angajare si  voluntariat.

Biroul Pentru Imigrari al Judetului Hunedoara