Cercetătorii INSEMEX Petroșani fac studii și au o colaborare cu foruri internaționale pentru a analiza modul în care se comportă acum stratele de cărbuni care s-au închis. În toată Europa, dar și în Valea Jiului, minele s-au închis, sub diverse metode, iar probelemele pot apărea în timp.
S-a întâmplat asta în perimetrul fostei mine Dâlja, când subteranul a început să scoată fum pe un deal, într-o comunitate de case. Așa că cercetările sunt extrem de importante.
Colaborarea internațională a cercetătorilor de la noi vizează acum și astfel de aspecte ce țin de siguranța spațiilor închise și ecologizate, după ce exploatarea cărbunilor tinde să se oprească în toată Europa.
Un astfel de proiect început în 2023 și care se va finaliza în 2027, privește elaborarea studiilor ce vizează reducerea emisiilor din subteran și poartă numele: Reducerea emisiilor de metan din lucrările miniere închise pentru a minimiza afluxul lor în aerul de ventilație – REM.
„Consorțiul de cercetare care dezvoltă proiectul REM cuprinde 6 parteneri, entități academice, institute de cercetare și agenți economici din Polonia, Spania și România: Institutul Central Minier – GIG Katowice (Polonia), care coordonează proiectul, Institutul Național de Cercetare pentru Petrol și Gaze INIG-PIB din Cracovia (Polonia), Compania minieră JSW SA (Polonia), Institutul Național de Cercetare pentru Geologie PIG-PIB din Varșovia (Polonia), Universitatea din Oviedo (Spania) și, desigur, Institutul Național de Cercetare – Dezvoltare pentru Securitate Minieră și Protecție Antiexplozivă – INSEMEX Petroșani (România).
„Proiectul pilot și demonstrativ REM urmează să demonstreze managementul inteligent al AMM cu conținut scăzut (mai puțin de 30% CH4) acumulat în spațiile miniere închise din cadrul minei „Pniówek”, prin determinarea zonelor de interes, etanșarea acestora și extragerea gazelor utilizând cele mai recente tehnologii de extragere și transportându-le la stația de compresoare de la suprafață și, în cele din urmă, alimentând motoare cu gaz special concepute, pentru a produce energie electrică și termică. În plus, emisiile în atmosferă de la puțurile minelor de cărbune vor fi monitorizate și verificate prin aplicarea celei mai recente tehnologii de indicare optică a gazelor Acest management complet inovator al lanțului de emisii de metan după exploatare va crește semnificativ nivelul de securitate al muncii și va reduce amprenta de carbon a minelor de cărbune”, se arată în prezentarea proiectului.
Un alt proiect internațional,
ce cuprinde 8 parteneri și care
vizează emisiile din subetarn poartă denumirea Reducerea emisiilor de metan din aerul de ventilație în
procesul de transformare a
mineritului de cărbune -REM.
Consorțiul de cercetare care dezvoltă proiectul REM cuprinde 8 parteneri, entități academice, institute de cercetare și agenți economici din Polonia, Spania, România și Germania. „Rezultatele așteptate după toate testele de laborator și cele din „situ” (n.r. o min[ experimentală) vor conduce la parametrii de intrare VAM optimi, luând în considerare praful, umiditatea, debitele variabile de aer și metan”, spun cercetătorii.
Dar cercetarea specialiștilor are în vedere și siturile contaminate, acolo unde minele se închid. Un astfel de proiect, care se va finaliza în 2027, cuprinde nu mai puțin de 74 de cercetători. „Managementul închiderii și post-închiderii minelor beneficiază de o atenție crescută, deoarece în Europa, precum și în întreaga lume, multe regiuni sunt afectate de probleme de mediu, cum ar fi sterilul, halde de deșeuri, subsidență, apă contaminată, rezultate ale non-performanței industriei miniere din trecut. Toate țările europene se confruntă cu aceste probleme și multe dintre aceste țări nu au fonduri și capacități în gestionarea acestor vechi situri miniere. Rețeaua care cuprinde 74 de oameni de știință și practicieni din peste 60 de organizații din 28 de țări UE se concentrează pe legislație, guvernanță și management al acestor moșteniri, finanțare, precum și tehnici de reabilitare și monitorizare pentru a îmbunătăți implementarea și a minimiza pericolele post-minerit. Această rețea va stabili o bază de date europeană post-minerit”, spun cercetătorii.
Diana Mitrache