Îngerii subteranului au pierit în batalionul disciplinar. Lumina, pentru care îsi riscau viata, s-a stins pentru Iuliu Lucian Codlean si Suciu Ioan Florin. Urme de sânge poartã cãrbunele din Valea Jiului.
Doi mineri au murit. Sunt numiti, acum de colegi “îngeri ai subteranului”. Abatajul în care s-a produs accidentul este cunoscut sub numele de “batalion disciplinar”. Galeria în care s-a produs accidentul de la mina Lupeni este caracterizatã de cunoscãtori ca fiind un “batalion disciplinar”. Minerii de la Lupeni spun cã nimeni nu îsi dorea sã ajungã în acel loc, descriindu-l ca fiind iadul, la propriu.
“Este cel mai greu loc de muncã. Acea galerie este un batalion disciplinar. Nimeni nu vroia sã ajungã acolo…”, a spus printre lacrimi, unul dintre minerii care joi îsi astepta cu sufletul la gurã colegii.
“Ce conditii… cred cã nici cei mai sclavi din lumea asta nu lucreazã cum lucreazã minerii, nu le mai dã nimic. Toatã lumea le zice: “mergeti si descurcati-vã!”. Noi suntem groapa de gunoi a Europei. A venit copilul acasã si a zis sã îi dau o sapã cã nu are cu ce lucra. E posibil asa ceva? Se stia cã ceva nu e în regulã cu abatajul. Au niste conditii… plouã pe ei, îsi duce o sacosã în spate ca sã aibã haine de schimb sã se poatã schimba sã nu se îmbolnãveascã”, spunea, joi, tatãl unui miner de la Lupeni.
„Ei pleacã de acasã, îsi pupã copiii si nu stiu dacã se mai întorc. Pentru cine si pentru ce. Vã dati seama cã nu sunt conditii usoare. Numai eu stiu ce lucreazã. Pentru salarii de mizerie îsi riscã viata. Se stia de probleme. Stiau toti. E imposibil sã nu stie, pentru cã la fiecare schimb se dã raportul. Sotul meu nu venea acasã sã spunã ce probleme au, de ce? Ca sã mã îngrijoreze, sã stau cu frica în spate? Ei (oficialii CEH) stiu? Au intrat în subteran? Sotul meu are doi metri. Intrã pe galerii, m-as bucura sã vedeti cum aratã genunchii lui. Pe ei (oficialii CEH) nu îi intereseazã. Mai are patru ani pânã ar face 20 de ani ca sã poatã sã iasã la pensie, ani pe care nu îi va mai apucã. Un om care a lucrat 16 ani în abataj, credeti cã mai poate sã lucreze în altã parte?”, spunea o sotie de miner.
Tragedia care a marcat, din nou, Valea Jiului îi revoltã pe mineri. Însã acestia se tem sã vorbeascã. Le e fricã de repercursiuni. Într-un glas strigau cu totii, joi, cã existã multe nereguli. Individual, le e fricã sã spunã lucrurilor pe nume.
“Vinovatii principali sunt cei care i-au obligat sã dea cãrbune de acolo chiar cu pretul vietii, stiind cã abatajul este într-o stare dezastruoasã”, spunea un alt miner care cunostea zona.
Rudele minerilor spun cã au fost trase semnale de alarmã cu privire la starea în care se aflã unitãtile miniere. În zadar. Nimeni nu a fãcut nimic.
Sindicalistii spun cã au semnalat problema de nenumãrate ori.
„Si noi am anuntat conducerea cã stâlpii sunt prosti, însã stim cu totii cã avem o singurã firmã care produce stâlpi si care îi produce de proastã calitate. I-am sesizat ministrului, fiind companie de stat, sã-i luãm din altã tarã, pe vremuri se cumpãrau din Polonia si acei stâlpi dãdeau o sigurantã mult mai mare”, a declarat Darius Câmpean, presedintele sindicatului Muntele.
De cealaltã parte, directorul general al CEH, Viorel Stancu spune cã la abatajul pus în functiune acum câteva zile, nu erau deficiente majore.
„Stâlpii sunt vechi, noi continuãm periodic repararea lor, dar pe mãsurã ce îmbãtrânesc, si reparatiile trebuie îndesite. E greu de scos din subteran, reparat, iar adus la suprafatã. E foarte dificil, sunt foarte grei, au peste 100 de kilograme, trebuie sã-i ducã doi oameni. Acest abataj a fost pus în functiune acum câteva zile, deci nu erau deficiente majore”, a declarat Viorel Stancu, directorul Complexului Energetic Hunedoara.
La aflarea vestii cã doi dintre colegii lor s-au stins, minerii, cu solidaritatea specificã ortacilor, i-au numit pe cei doi, “îngeri ai subteranului”.
“An de an, ne punem aceeasi întrebare. Pânã când domnilor guvernanti, pânã când? Pãcat de aceste suflete care pleacã de lângã noi, de acesti îngeri ai subteranului”, spune un alt bãrbat.
În tot acest timp au fost deschise trei anchete. Parchetul de pe lângã Judecãtoria Petrosani a deschis un dosar penal in-rem. În acelasi timp ITM si CEH fac propriile anchete. Mina Lupeni a fost inauguratã în anii 1930. În decursul anilor, 220 mina a devenit mormânt pentru 220 de mineri. Acum la Lupeni mai lucreazã 1.100 de angajati, iar productia medie este de 2.000 de tone de minereu pe zi. Iuliu Lucian Codlean si Suciu Ioan Florin sunt cei doi mineri care si-au pierdut viata în accidentul de la mina Lupeni. acestia au lãsat în urmã douã vãduve si patru copii, care vor creste fãrã tatã.
Monika BACIU