Cu autorul, Valeriu Butulescu, în salã, cu un actor nãscut la doi pasi de Hobita si care joacã la Petrosani de ani buni, Radu Tudosie, scenograful Vioara Bara si regizorul Gelu Badea ni-l aduc la incubatorul Coloanei fãrã sfârsit pe Brâncusi.
Va fi un spectacol extraordinar, spectacol pentru care Radu Tudosie s-a pregãtit si fizic si psihic. Si-a lãsat plete, barbã si pe scenã l-am gãsit descult, cu un toiag în mânã. Ne-a mãrturisit, însã, cã nu este usor sã fie Constantin Brâncusi.
„E greu, pentru cã s-a format asa o imagine a lui Brâncusi si toatã lumea se asteaptã la imaginea lui, dar cred cã aici este vorba despre spiritul vesnic al lui Brâncusi. Asta am vrut sã facem, sã fie uman, cu bune, rele, ca fiecare om. E provocator, e greu, mi-e fricã… Da, sunt din Târgu Jiu, am trãit lângã operele de acolo si stiu cã aici s-a turnat Coloana. Toate sunt provocãri pentru acest rol”, a spus Radu Tudosie, cel care joacã rolul lui Brâncusi.
Constantin Brâncusi este infinit si inegalabil, iar Valeriu Butulescu tocmai acest lucru a vrut sã arate. „Infinitul Brâncusi” va fi o piesã în care îl vom regãsi asa cum si-a imaginat autorul pe cel mai are artist al tuturor timpurilor. „Este o piesã modernã, proiectatã într-un spectacol foarte modern, despre cel mai mare atrist modern al culturii române. În consecintã, mesajul transmis de acest spectacol este cel asteptat de spectatorii obisnuiti cu teatrul modern. Este destinul tragic al unui mare om, un dialog despre viatã si moarte si despre menirea artei, proiectat într-un ton foarte potrivit. Nu este o resemnare, în fata mortii, ci o privire demnã, care mã trimite cu gândul la cimitiru vesel de la Sãpânta”, a mentionat si Valeriu Butulescu, autorul piesei, care ne asteaptã la premierã.
Spectacolul vine sã umple programul de evnimente dedicate în acest an lui Constantin Brâncusi. Este ca un omagiu adus unui infinit talent pe care noi l-am avut. „E foarte greu sã faci spectacole, filme despre Brâncusi. În opinia mea este cel mai mare artist pe care l-a avut România si nici o artã nu va putea sã ajungã la nivelul la care a ajuns arta lui. Noi nu vom sti niciodatã cum a fost Brâncusi. Ne plac legendele, ne plac vorbele mari, ne place sã credem cã cei buni si frumosi ai neamului nostru levitau, zburau. Nu e asa. Erau niste oameni, oameni care au fãcut, prin faptele lor, sã se întâmple ceva extraordinar”, ne-a mãrturisit Gelu Badea, regizorul piesei.
Premiera pe scena de la Petrosani are loc sâmbãtã, iar cei care vor sã afle cine a fost Brâncusi, cum a trãit el si ce a creat, sunt asteptati de la ora 18,00 în sala de spectacol a Teatrului Dramatic I.D. Sîrbu.
Diana Mitrache