Infectii masive cu trichinelozã / Primele semne ale bolii porcine au apãrut în Vulcan

Douã cazuri de trichinelozã în Valea Jiului. Acum, în prag de sãrbãtori, medicii Directiei Sanitar veterinare au demarat controlalele în unitãtile alimentare si nu numai.

La punctele de verificare a calitãtii cãrnii s-au identificat deja douã cazuri de trichinelozã.

”În ultimele douã sãptãmâni au fost identificate douã cazuri de trichinelozã în municipiul Vulcan la animalele crescute în gospodãrie. A fost vorba de infectii masive. Le recomandãm tuturor cetãtenilor care în aceastã perioadã sacrificã porcii sau îi cumpãrã sã le efectueze analizele pentru siguranta lor”, a declarat coordonatorul DSVSA Valea Jiului pentru Cronica Vãii Jiului, Gheorghe Cristea.

Potrivit sursei citate, anul tracut a fost înregistrat un singur caz.

”Dacã anul trecut am avut un singur gaz de trichinelozã anul acesta deja sunt douã. Astfel, ne asteptãm ca numãrul infectiilor sã creascã în urmãtoarea perioadã pentru cã în zonã vor mai fi astfel de cazuri”, a mai precizat medicul.

Pentru cei care sacrificã animalele existã o altã alternativã de a testa porcul. Dacã acesta este testat cât încã este în viatã si se descoperã semne ale bolii aceasta poate fi tratatã.

”Animalul se poate testa în perioada vietii si dacã este bolnav poate fi tratat. Apoi se mai fac din nou analizele si dacã este sãnãtos se poate sacrifica”, mai spune Gheorghe Cristea.

De precizat este faptul cã în toate localitãtile din Valea Jiului se recolteazã analize de la porcii sacrificati. Astfel, cei care vând animalele sau cei care le cumpãrã pot efectua aceste analize în oricare oras din Valea Jiului.

Monika BACIU

 

Advertisements