Închiderea a douã unitãti miniere este o certitudine. Data la care se vor închide este teoretic incertã. Primarul municipiului Lupeni, Lucian Resmeritã, sustine cã ar trebui actionati în instantã cei care au semnat pentru închiderea minelor.
Una dintre minele care va fi închisã este chiar mina Lupeni, astfel municipalitatea rãmâne fãrã cel mai mare angajator. Tot de închiderea minelor se leagã si termoficarea din Valea Jiului, care la acest moment este total inexistentã. Primarul din Lupeni considerã cã investitiile în retelele de termoficare nu îsi au rostul în contextul în care nimeni nu poate garanta functionarea acestui serviciu pe o perioadã de câtiva ani.
“Mineritul, din punctul meu de vedere, consider cã avem nevoie de minerit. Tot se vorbeste despre agentul termic, de ce nu au fãcut primãriile proiecte pentru termoficare… Dintr-un motiv foarte simplu: nu ne garanteazã nimeni cã mai dãm cãldurã în Lupeni. Cum sã fac eu proiect de termoficare dacã nu am certitudinea si garantia Comisiei Europene cã vom mai da cãrbune în continuare. Ce sã fac? Sã pun pe gaz? Pe gaz au majoritatea apartamentelor din Valea Jiului. Termoficarea trebuie gânditã în felul urmãtor: dau cãrbunele pentru termoficare ca sã eficientizãm blocurile. Toate blocurile trebuie izolate si trebuie fãcute frumos. Acest triunghi dacã l-as avea, as fi foarte multumit. Sã stiu cã se va mai da cãrbune 2, 3, 5, 10 ani… Cum sã fac termoficarea când nu o sã mai dea cãrbune?”, a declarat Lucian Resmeritã, primarul municipiului Lupeni.
Primarul din Lupeni este revoltat din cauza incertitudinii care planeazã asupra Complexului Energetic Hunedoara, în spetã asupra minei Lupeni. potrivit edilului, cei care au semnat pentru cã minele Lupeni si Lonea sã fie închise ar trebui actionati în judecatã.
“Eu îmi doresc ca mina (mina Lupeni –n.r.) sã functioneze. Nu Uniunea Europeanã închide mine, dar Uniunea Europeanã pune conditii astfel încât sã îti închizi singur mina. Ei pun niste conditii în care noi nu putem trãi. Din punctul meu de vedere, cei care au semnat aceste contracte ar trebui sã plãteascã. Oamenii care au propus aceste lucruri (închiderea minei Lupeni-n.r.) ar trebui dati în judecatã de statul român si ar trebui sã plãteascã. Cineva ar trebui sã se ocupe de aceste cazuri. Noi, cã ne închidem prin semnãtura unor oameni, acestia nu pãtesc nimic. Ar trebui ca toatã Valea Jiului sã îi dea în judecatã pe acesti oameni, fiindcã se depopuleazã zona si din idea nesigurantei”, a mai spus sursa citatã.
Încã din anul 2016 s-a luat decizia cã minele Lupeni si Lonea sã intre pe program de închidere. În perioada 2013 – 2015 activitatea minierã s-a caracterizat printr-un regres al productiei si o fluctuatie a cheltuielilor de exploatare în sensul cã, dacã în anul 2014 acestea au crescut fatã de anul anterior, în anul 2015 au scãzut datoritã implementãrii unor mãsuri de reducere a acestora, dar si din cauza restrângerii achizitiilor de bunuri si servicii necesare pânã la limita asigurãrii desfãsurãrii activitãtii în conditii de sigurantã a locurilor de muncã si a personalului din subteran.
Monika BACIU