Mâine începe cel mai mare post de peste an, respectiv Postul Crãciunului. Sute de mii de credinciosi vor respecta dogmele bisericesti, acestia trecând printr-o perioadã de curãtire spiritualã si alimentarã pentru sãrbãtoarea Nasterii Domnului, care va fi prãznuita în 25 decembrie.
Postul Crãciunului dureazã 40 de zile, iar din punct de vedere alimentar este unul mai usor ca Postul Sfintelor Pasti. Preotii ne atrag atentia ca aceastã perioadã este una în care crestinii trebuie sã renunte la lucrurile care îi îndepãrteazã de Dumnezeu.
De celalatã parte a baricadei, medicii spun cã nu oricine se poate supune regimului alimentar strict impus de bisericã, acest regim fiind unul periculos pentru cei care au probleme medicale. Cadrele medicale atrag atentia cã bãtrânii, bolnavii, copiii si persoanele care au locuri de munca solicitante nu au voie sã posteascã. Ei recomanda cã dieta sã fie compensata cu suplimente alimentare.
“Pentru oamenii care tin acest post ar trebui sã aibã pe masa cât mai multe legume si fructe proaspete. Eventual pot consuma paste, legume uscate, cartofi, pot consuma fructe uscate. Sunt foarte multe citrice care pot fi consumate în perioada aceasta, fie cã e vorba de portocale, mandarine sau alte fructe exotice cum este banana”, spun medicii petrosãneni.
Totodatã medicii le recomandã celor care vor posti timp de 40 de zile, sã nu facã abuz de mâncare în perioadã ce urmeazã dupã postul Crãciunului pentru cã existã posibilitatea ca aceste abuzuri sã creeze probleme medicale.
”Le recomandãm celor ce postesc sã nu consume alimente în exces dupã ce se terminã postul pentru cã riscã sã ajungã la spital cu afectiuni gastro-intestinale. De obicei, dupã Crãciun numãrul acestor persoane care se adreseazã serviciilor de urgentã este unul ridicat comparativ cu o perioadã normalã din an”, mai spun medicii.
În perioadele de post, specialistii îi sfãtuiesc pe credinciosi sã ia câte 5-6 mese/zi, pentru cã aportul energetic sã fie cât mai ridicat.
De cealaltã parte, însã, preotii spun cã postul nu trebuie sã fie doar un gest formal, sã nu ne rezumãm la a renunta la anumite mâncãruri, ci si la anumite atitudini care ne îndepãrteazã de Dumnezeu.
“Postul este foarte folositor în ceea ce priveste întãrirea vointei. Tocmai atunci când noi renuntãm la ceva, pare un lucru paradoxal, dar ne întãrim pe altã parte, pentru cã omul nu reprezintã doar acumulãri, el trebuie sã prezinte si renuntãri, trebuie sã renuntãm la anumite pofte, care pot fi trupesti sau sufletesti, si una din aceste pofte este mâncarea.
Dar noi avem o serie de atitudini, gesturi care nu totdeauna sunt conforme cu ce asteaptã Dumnezeu de la noi”, spune un preot petrosãnean.
Rafturi cu produse de post
Si magazinele din Valea Jiului s-au pregãtit pentru cel mai mare post de peste an. Astfel, pe rafturi se pot gãsi produse de origine vegetalã, dar si produse din soia.
De precizat însã este faptul cã în fiecare duminicã din aceastã perioadã este dezlegare la peste, acesta fiind singurul produs de origine animalã pe care ni-l recomandã preotii în aceastã perioadã.
Monika BACIU