Piețele, unitățile de alimentație publică, restaurantele și abatoarele vor fi verificate în această perioadă. Inspectorii sanitar-veterinari spun că pornesc o amplă campanie în care au stabilit și medicii care vor asigura permanența și vor autoriza și abatoarele în care se vor sacrifica mieii și iezii, dar și punctele de vânzare.

Sacrificarea mieilor se va face numai în abatoarele autorizate sanitar veterinar. Spațiile temporare vor fi amenajate numai pentru perioada 9-19 aprilie, având în vedere că, în acest an, Paștele catolic și cel ortodox cad în aceeași zi.
Inspectorii sanitari încep controalele și au în vedere inclusiv transportul animalelor.
Carnea rezultată din sacrificarea mieilor în centrele temporare, va fi marcată cu marca de sănătate de formă rotundă cu diametrul de 3,5 cm, în interiorul căreia este înscris indicativul județului urmat de codul numeric acordat de DSVSA. Solicitanții care își exprimă în scris intenția de a amenaja spații temporare pentru sacrificarea mieilor precum și administratorii piețelor agroalimentare trebuie să demareze acțiuni de igienizare/dezinfecție a spațiilor, dispozitivelor de expunere a mărfii, cu care consumatorii și comercianții pot veni în contact. De asemenea trebuie respectate regulile generale de igienă iar producătorii agricoli să dispună de mijloace de protecție adecvată (mănuși, boneta, halat). Este interzisă organizarea și amenajarea locurilor speciale pentru sacrificarea mieilor în zonele în care au fost impuse restricții din motive de sănătate a animalelor.
În perioada premergătoare sărbătorilor pascale, DSVSA Hunedoara a dispus formarea unor echipe mixte de control.
Consumatorii pot sesiza abateri de la normele sanitare veterinare în vigoare, inregistrate pe teritoriul judetului Hunedoara, la telefon
0254 221 145 sau se pot adresa Circumscriptiilor Sanitare Veterinare .

Diana Mitrache