Au dat foc vegetatiei uscate, dar apoi au sunat la 112 cã le ard casele. Se întâmplã tot mai des si pompierii au fost, la finele sãptãmânii trecute, în alertã maximã, cu toate efective. Abia au stins incendiul de la Brãdet, cã sâmbãtã la prânz au fost din nou sunati sã intervinã la un incendiu în apropierea zonei. „Initial, am fost sunati cã este un incendiu de miriste, în zona Centrului de calcul al Universitãtii din Petrosani, unde sunt câteva case, dar apoi, când echipajele de pompieri au ajuns la fata locului, au constatat cã focul s-a extins la casã”, spune comandantul Detasamentului de Pompieri de la Petrosani, Adrian Avram.
Mai mult, dupã ce s-au luptat cu flãcãrile la Petrosani, pompierii au fost nevoiti sã stingã un alt incendiu în zona Valea Ungurului, la intrarea în Vulcan. „Si aici, flãcãrile au ajuns la locuintele oamenilor, dar au plecat tot de la incendierea miristilor, din cauzã cã nu au supravegheat focul”, a mai spus comandantul Adrian Avram. Legile spun cã orice foc ar trebui supravegheat, iar echipele de pompieri anuntate, prin serviciile administratiei locale. Asta, însã, nu se întâmplã în realitate. „Cei care recurg la acest mod de curãtire al terenurilor, trebuie sã aibã permis de lucru cu focul de la primãria pe raza cãreia îsi au domiciliul, trebuie sã respecte niste reguli, dar, din pãcate, foarte putini apeleazã la cadrul legal. Cei care sunt depistati sunt sanctionati conform legii”, a mai adãugat Adrian Avram. Permisul de lucru cu focul se elibereazã în baza unui Ordin privind normele generale de apãrare împotriva incendiilor si este valabil o singurã zi. Arderea gunoaielor, a resturilor menajere si a miristilor se face cu luarea mãsurilor ce se impun pentru limitarea propagãrii focului, asigurându-se supravegherea permanentã a flãcãrilor, pânã la stingerea definitivã a jarului. Nerespectarea acestor norme impune sanctiuni între 1.000 si 2.500 de lei.
Incendiu si la un laborator de preparare a cãrnii din Vulcan
În cursul noptii, de sâmbãtã spre duminicã un apel la 112 anunta un incendiu la acoperisul unui laborator de preparare a cãrnii situat în municipiul Vulcan. “Ne-am deplasat la locul indicat douã echipaje cu autospeciale cu capacitate mãritã de la Detasamentul Petrosani si Garda de interventie Lupeni. unde am constatat cã incendiul era generalizat la acoperisul laboratorului cu o suprafatã de câteva sute de metri pãtrati si au chemat întãriri. Alte 4 echipe de pompieri ale Detasamentului Petrosani au ajuns rapid la locul propagãrii incendiului si s-au alãturat colegilor care luptau cu flãcãrile”, a declarat Anemona Doda purtãtor de cuvânt Incendiul a distrus acoperisul laboratorului cu o suprafatã de 500 mp precum si instalatia de afumare a cãrnii si a afectat mai multe magazii si anexe. Din fericire, nicio persoanã nu a fost rãnitã si nici nu a suferit intoxicatii cu fum. Se presupune cã incendiul a fost generat de un scurtcircuit electric.
Diana Mitrache