Institutul National de Cercetare-Dezvoltare pentru Securitate Minierã si Protectie Antiexplozivã si Universitatea din Petrosani, au o strânsã legãturã în ce priveste activitatea de cercetare, iar o bunã parte din cercetãtorii de la Insemex sun absolventi ai studiilor de licentã, de master si de doctorat ai Universitãtii din Petrosani.
Rectorul Universitãtii din Petrosani, profesorul Radu Sorin afirmã cã, în prezent, INSEMEX este cel mai bun partener al institutiei academice din Valea Jiului.
”Cel mai bun parteneriat îl avem cu INSEMEX Petrosani, indiscutabil. Iar asta nu doar pentru cã ei sunt partenerii nostri traditionali, dar mai ales pentru cã, numai în ultimii doi ani, spre exemplu, am reusit sã dezvoltãm si sã lãrgim acest parteneriat. Împreunã cu INSEMEX, si cu partenerii nostri comuni, reusim sã rezolvãm unele probleme pe care le ridicã si ni le solicitã, spre exemplu, Complexul Energetic Hunedoara, Complexul Energetic Oltenia sau alte firme din Valea Jiului din domeniul tehnic, cãrora le furnizãm experienta noastrã de cercetare, experienta noastrã didacticã, experienta noastrã din colaborãrile anterioare. Avem totodatã, parteneriate si lucrãri de cercetare, tot pe domeniul acesta minier, cu Regia Nationalã a Sãrii, cu alte firme din tarã, iar o parte a colegilor nostri sunt experti la diferite actiuni care au ca obiect constatãri fie la accidente, fie la probleme de mediu, probleme de alunecãri de teren, etc., actiuni derulate de echipele de la INSEMEX ”, spune prof.univ.dr.ing. Radu Sorin, rectorul Universitãtii din Petrosani.
La rândul sãu, directorul general al INCD-INSEMEX Petrosani, dr.ing. George Artur Gãman (absolvent al Universitãtii din Petrosani), apreciazã cã relatiile de parteneriat pe care institutia pe care o conduce le dezvoltã în prezent cu Universitatea din Petrosani stau sub semnul excelentei.
”Activitatea INCD – INSEMEX se axeazã, în mod principal, pe partea de cercetare. Este o misiune asumatã încã de la înfiintarea Institutului, perpetuatã în timp si dezvoltatã în mod continuu, iar INSEMEX efectueazã cercetare fundamentalã, aplicativã, dezvoltare tehnologicã si de transfer tehnologic pe mai multe directii. Este o cercetare de înalt nivel, pusã în slujba comunitãtii. Ce înseamnã activitatea de cercetare si ce presupune aceasta? Înseamnã mii, zeci de mii de ore de analizã, de studiu într-o serie de domenii, înseamnã solutii tehnice pentru o serie de probleme de interes public national, înseamnã inovare. Înseamnã muncã asiduã, care a adus numeroase certificãri, numeroase premii si distinctii cercetãtorilor, specialistilor de la Petrosani, ca o recunoastere directã a activitãtii acestora. Ne bucurãm de faptul cã, pentru obtinerea acestor rezultate, avem alãturi de noi Universitatea din Petrosani care este un partener esential al INSEMEX. Si mã refer aici în primul rând la faptul cã, mare parte din echipa noastrã sunt ingineri licentiati sau chiar doctori în stiinte ingineresti, formati la scoala prestigioasei institutii de învãtãmânt superior tehnic din România, care este Universitatea din Petrosani. Si astãzi, recrutãm tineri cercetãtori pentru institutul nostru din rândul studentilor si absolventilor acestei universitãti”, spune dr. ing. George Artur Gãman.
Cele douã institutii se sprijinã si când vine vorba despre organizarea unor simpozioane de cercetare stiintificã, un exemplu în acest sens fiind SIMPRO (simpozion national organizat de Universitatea din Petrosani) sau SESAM (simpozion international organizat de INSEMEX).