I NCD INSEMEX Petroşani a obținut Locul 3 la nivel naţional, în 2022, în cadrul celei de-a XXIX-a ediții a Galei „Topul Național al Firmelor – TNF 2022”, în domeniul „Cercetare, Dezvoltare și High-Tech”, grupa „Cercetare-dezvoltare în alte Științe naturale şi inginerie”, categoria „Întreprinderi Mijlocii”. Este unul dintre institutele de cercetare din România care reușește să facă lumină în cazuri grave și expertizele de aici fac prosibile anchetele procurorilor.

Numai în acest an, cercetătorii de la
INSEMEX au fost și au expertizat evenimentul de la Petrobrazi, ori pe cel de la Rompetrol, explozii puternice ale căror cauze sunt acum cercetate în laboratoarele de la Petroșani.
Printre expertizele la care se lucrează acum se numără și cea de la Constanța unde, potrivit ISU „în data de 21 iunie, orele 15:15, s-a produs o explozie urmată de un incendiu pe
platforma Rompetrol Rafinare, la instalația de prelucrare țiței”. Peste 70 de pompieri au lucrat la stingerea incendiului mai bine de 3 ore și, din
fericire, nu au existat
victime.
De asemenea, tot în laboratoarele INSEMEX este expertizat și evenimentul de la Petrobrazi. Trei oameni au fost răniți în accidentul urmat de incendiu la rafinăria, aflată în revizie generală.
Sute de lucrări științifice au publicat cercetătorii de la INSEMEX Petroșani, în ultimii ani. Au participat la simpozioane și au brevetat invenții. Sunt punctele forte ale unicului institut de profil din România, care se află în Valea Jiului și care a căutat constat să se adapteze noutăților din acest domeniu. În plus, au fost și nu mai puțin de 10 expertize care au fost finalizate, în 2022. Este, poate, singura instituție din Valea Jiului care s-a adaptat noilor cerințe și reușește să fie în topul național, experții de aici fiind singurii din România care reușesc să se ridice la nivelul celor din Europa.
Restrângerea mineritului nu a fost tocmai impedimentul d ecare se lovesc restul activităților din zona Văii Jiului, iar cercetarea de aici a ajuns în top. Se vorbește despre dezvoltarea cercetării în domeniul noilor provocări de la nivel european, așa că și aici se fac cercetări. De altfel, cercetătorii de la noi, s-au întors cu două medalii de aur, două de argint, una de bronz și un premiu special, de la concursul la care au intrat în jurizare peste 700 de proiecte și 122 de lucări.
În perioada, 11-13 mai, s-a desfășurat cea de-a XV-a ediție a Expoziției Europene de Creativitate și Inovație „EuroInvent” 2023, sub Patronajul Ministerului Cercetării, Inovării, Dezvoltării și Digitalizării.
O delegatie din partea INCD INSEMEX a participat la Bruxelles la evenimentul “Repowering the EU with Hydrogen Valleys”, din această primăvară. Hidrogenul este unul dintre domeniile prioritare în care sunt necesare tehnologii pregătite pentru piață pentru a accelera eliminarea treptată a combustibililor fosili.
Hydrogen Valleys sunt zone geografice în care economia UE cu hidrogen funcționează la nivel local și contribuie, prin extinderea producției și ofertei de hidrogen verde, la satisfacerea cererii în creștere din industrie, transport și alte sectoare. Comisia Europeană a alocat o sumă suplimentară de 200 de milioane euro pentru Hydrogen Valleys, ca parte a REPowerEU. Acest lucru va aduce UE mai aproape de dublarea numărului de văi de hidrogen din Europa, iar cercetarea ține pasul, de aici, din Petroșani,
locul în care mineritul va trebui să dispară.
Diana Mitrache