O investigatie a Consiliului Concurentei aratã cã lemnul de foc s-a scumpit considerabil în decurs de mai multi ani în judetul Hunedoara, dar si în alte judete, din cauza faptului cã a existat o cerere mai mare decât oferta.
Consiliul Concurentei vine si cu recomandarea extinderii retelei de distributie a gazelor naturale, astfel încât sã se renunte treptat la încãlzirea cu lemne, ceea ce va conduce la diminuarea poluãrii, la economisirea acestei materii prime si, implicit, la reducerea tãierilor ilegale. Analiza institutiei aratã cã încãlzirea cu gaze este mult mai ieftinã fatã de cea utilizând lemnul. ”Cererea de masã lemnoasã cu destinatia lemn de foc a fost mai mare decât oferta, în perioada august 2016 – august 2018, ceea ce a condus la cresteri semnificative ale preturilor si la disfunctionalitãti în aprovizionarea populatiei cu lemn de foc, a constatat Consiliul Concurentei, dupã ce a analizat piata lemnului de foc din judetele Brasov, Brãila, Ialomita si Hunedoara. Astfel, desi cantitatea de lemn de foc comercializatã la nivelul celor patru judete a crescut de la 163.583 mc la 235.977 mc, respectiv cu 44,25%, aceasta nu a acoperit necesarul si, ca urmare, pretul lemnului de foc a înregistrat o crestere de peste 50%. „Randamentul de transformare al lemnului de foc în energie termicã pentru sobe uzuale este, în general, foarte scãzut, respectiv între 20- 40%, în timp ce randamentul de transformare al energiei electrice si a gazului metan în energie termicã ajunge la 99%. Costul pentru obtinerea unei gigacalorii folosind lemnul de foc variazã între 200 si 349 lei, în timp ce costul pentru gaz metan este între 169,3 – 178,7 lei, în situatia unor instalatii pentru obtinerea energiei termice utilizate, în general, de cãtre populatie”, potrivit unui comunicat al institutiei. La nivelul lunii august 2018, pentru cele patru judete analizate, preturile medii pentru lemnul de foc erau de 220 lei/tonã la producãtorii de masã lemnoasã, de 300-450 lei/tonã în depozitele comerciantilor si 600-650 lei/tonã în retelele de bricolaj.
În judetele Hunedoara si Brasov, având suprafete împãdurite mari si medii, îsi desfãsoarã activitatea mai multi producãtori care comercializeazã lemnul de foc atât la locul recoltãrii, cât si la drum auto si din depozite, iar pretul variazã în functie de modul în care lemnul este pus în vânzare.
Maximilian Gânju