Încã o platformã pentru deseurile de la Lupeni

O nouã plaformã pentru depozitarea gunoiului menajer a fost amenajatã la Lupeni. Primãria a luat mãsura de a realiza o astfel de platformã dupã solicitarea cetãtenilor. Noua platformã este destinatã depozitãrii gunoiului menajer.
”În urma sesizãrilor primite de la cetãteni,  în vederea mentinerii curãteniei, Primãria Municipiului Lupeni a decis construirea unei platforme pentru depunerea gunoiului menajer pe strada Tineretului, în zona  blocului D1”, spune Lucian Resmeritã,  primarul municipiului Lupeni.  Neselectarea deseurilor menajere costã. Administratiile locale din Valea Jiului scot sume importante de bani din bugetele locale pentru deseurile colectate de pe raza localitãtilor. La Lupeni, edilii încearcã sã îi determine pe cetãteni sã colecteze selectiv  tocmai pentru a reduce cheltuielile.
“Am fãcut 5 puncte mari de colectare a gunoiului nemenajer. Acolo pot duce deseurile provenite din constructii sau mobilier. Obiectele mari, precum canapeaua, frigiderul, nu au ce sã caute în gunoiul menajer al omului. Avem un tarif mare pentru cetãtean pentru cã, momentan, nu putem sã selectãm acest gunoi. Toate gunoaiele ajung pe o bandã de selectare, dar canapeaua, molozul, iarba, geamurile nu pot sã intre în aceastã categorie de selectie si atunci pretul creste. Noi, pentru a duce o tonã de gunoi la Bârcea ne costã 110 lei. Doar ca sã o lãsãm acolo. Dacã mai adãugãm transportul, muncitorii, TVA-ul si alte contributii iasã un pret foarte mare al gunoiului. Dacã am reusi ca în  aceste pubele, pe care  le-am amenajat, sã atuncãm doar ceea ce nu mâncãm am reusi sã reducem pretul la jumãtate. Dacã cantitatea totalã am reusi sã o reducem, am plãti mult mai putin. Avem undeva la 500-700 de gunoi/lunã. E o sumã mare. Dacã nu avem 35% selectia la gunoi, vom lua penalitãti în fiecare an de zile”, a declarat Lucian Resmeritã, primarul municipiului Lupeni.  Edilii sustin cã ar trebui redusã cantitatea de deseuri pânã la 350 de tone/lunã.
“Încercãm sã îi educãm pe cetãteni sã selecteze gunoiul, sã nu mai arunce hainele laolaltã cu  mâncarea. Va trebui sã ajungem la 300-350 de tone de gunoi menajer pe lunã si atunci lucrurile ar fi mult mai simple si pentru cetãtean cã ar avea mult mai putin de plãtit”,  a mai spus sursa citatã.  Lupeniul este primul oras, care amenajeazã astfel de rampe special pentru deseurile din locuinte, tocmai pentru a diminua astfel costurile cu gunoiul pe care îl duc la deponeul de la Bârcea Mare si care costã mult, dacã nu este sortat  corespunzãtor.
Monika BACIU

Advertisements

Un comentariu la „Încã o platformã pentru deseurile de la Lupeni

  • 8 august 2018 la 12:30
    Permalink

    Despre gunoaie, numai de bine!

Comentariile sunt închise.