Ministerul Energiei îi rãspunde senatorului Cristian Resmeritã în problematica termoficãrii din Valea Jiului. Cea mai mare parte a creantelor nerecuperate si înscrise la masa credalã provin din datoriile istorice, contabilizate înainte de înfiintarea Societãtii Complexul Energetic Hunedoara. Societatea energeticã are de recuperat zeci de milioane de lei de la societãtile de termoficare din Valea Jiului, iar în acest sens s-a înscris la masa crdalã.
“În iarna 2017-2018, Societatea Complexul Energetic Hunedoara – Sucursala Electrocentrale Paroseni a mai furnizat agent termic cãtre populatie doar pentru abonatii racordati la sistemul centralizat din municipiul Petrosani, prin intermediul SC Termoficare SA Petrosani, celelalte localitãti ale Vãii Jiului (Lupeni, Vulcan si Aninoasa) sistând furnizarea agentului termic în sistem centralizat pentru încãlzire si apã caldã. Sistarea furnizãrii a fost decizia autoritãtilor locale din respectivele localitãti, în urma intrãrii în procedurã de insolventã/lichidare a operatorilor prestatori ai serviciului de distributie”, aratã Ministerul Energiei.
Oficialii Complexului Energetic Hunedoara si-au luat si mãsuri de sigurantã la momentul la care s-a decis reluarea furnizãrii agentului termic. Numai cã doar municipalitatea de la Petrosani a solicitat agent termic si pentru abonatii casnici.
“Pentru a putea asigura încãlzirea populatiei si a institutiilor publice (spitale, scoli, grãdinite) racordate la sistemul centralizat de termoficare, începând cu iarna 2016-2017 s-a luat decizia ca furnizarea agentului termic sã se facã în baza unor comenzi lunare de livrare. Conditiile în care trebuia realizatã începerea furnizãrii agentului termic, derularea livrãrilor pentru întreaga perioadã de iarnã si termenii privind plata serviciului au fost agreate prin conventii asumate de cãtre S CEH SA, Primãriile Petrosani si Vulcan si operatorul de distributie desemnat de cãtre UAT (Societatea Comercialã Termoficare SA Petrosani si Societatea Pregoterm Vulcan SA). Acest mod de livrare a agentului termic a fost gândit ca o mãsurã în vederea îmbunãtãtirii gradului de colectare a creantelor, si totodatã, ca instrument de legitimizare a deciziei de întrerupere a furnizãrii agentului termic în eventualitatea unui nivel nesatisfãcãtor al încasãrilor, fãrã obligativitatea de a parcurge etape preliminare (limitarea parametrilor din punct de vedere tehnic) ca în situatia contractelor de furnizare”, mai aratã ministerul.
De la un grad de încasare a facturilor de peste 94% s-a ajuns la un grad de încasare de sub 50%. Astfel, oficialii Complexului Energetic Hunedoara au luat decizia de a sista furnizarea agentului termic la data de 1 aprilie.
“În ceea ce priveste municipiul Petrosani, facem precizarea cã la sfârsitul lunii februarie 2018, gradul de încasare în iarna 2017-2018 se situa la un nivel de cca. 94.35%, fapt care a determinat decizia de acceptare a comenzii de furnizare a energiei termice pentru luna martie 2018. Gradul de încasare a fost calculat ca raport între încasãrile perioadei si facturile emise si scadente aferent perioadei, cu precizarea cã scadenta facturii este de 30 zile de la emitere. În conditiile în care au devenit scadente facturile lunii ianuarie si ulterior februarie, din analiza efectuatã la nivel de societate, s-a constatat cã gradul de încasare s-a redus la cca. 50%/ Având în vedere faptul cã valoarea încasãrilor fiind depãsitã de valoarea facturilor devenite scadente, SE Paroseni a luat decizia de a refuza onorarea comenzii de furnizare agent termic pentru luna aprilie 2018 si de a sista furnizarea energiei termice cãtre SC Termoficare SA Petrosani si implicit cãtre toti ceilalti consumatori din Valea Jiului, începând cu data de 1 aprilie 2018. Cele 62 de milioane la care se face referire în interpelare reprezintã datoria totalã pe care o înregistreazã revânzãtorul SC Termoficare SA Petrosani, datorie din care 57,1 milioane o reprezintã suma înscrisã la masa credalã. Pentru iarna 2017-2018, datoria scadentã la nivelul acestui revânzãtor este de 1.407.785,54 lei, fiind constituitã din factura lunii februarie 2018 si o parte din factura lunii ianuarie 2018”, mai aratã ministerul în rãspunsul oferit senatorului Cristian Resmeritã.
În prezent, în Municipiului Petrosani, totalul apartamentelor bransate este în numãr de 2.265 (reprezentând circa 17% din capacitatea ei), la care se adaugã 33 gospodãrii individuale, 11 institutii publice si 187 agenti economici.
Monika BACIU