E venimente nedorite, precum cel de la Petromidia, îi fac pe experții singurului institut de cercetare în domeniul exploziilor de la noi, să explice de ce este importantă munca lor.
Am ajuns acum într-un laborator de unde plecase deja un cercetător la Năvodari, ca să adune probe și am aflat că, până și materialul din care este confecționată salopeta muncitorilor poate iniția o explozie.
O echipă de oameni puternici, care știu ce înseamnă sute și, poate, mii de încercări, într-unul dintre cele mai mari laboratoare de la INSEMEX, ne-a demonstrat că aici se fac încercări pentru a determina parametri ce pot influența o eventuală explozie. Tot ce demonstrează ei devine literă de lege și tot aici am descoperit că cea care coordonează întreaga activitate este o doamnă ce a știu să explice ce se petrece în laborator și pentru cei mai puțin experimentați.
„În cadrul laboratorului nostru facem lucrări de cercetare științifică, în domeniul riscului de explozii în medii cu atmosferă potențial explozivă. Principalul obiectiv al nostru este să stabilim metode și mijloace noi de prevenire a exploziilor, însă, din nefericire, uneori, trebuie să facem și cercetări pentru stabilirea cauzelor care au condus deja la producerea unei explozii, așa cum s-a întâmplat zilele trecute la Rafinăria Petromidia, unde s-a produs o explozie. În acest moment, o echipă de la INSEMEX, din care face parte și un cercetător din cadrul laboratorului nostru, efectuează cercetări la fața locului, pentru stabilirea cauzelor care au condus la producerea nefericitului eveniment, care s-a soldat cu mai pierderi materiale și chiar pierderi de vieți omenești”, a spus Mihaela Pârâian, șefa Laboratorului de Echipamente Neelectrice Ex Electrostatice, Echipamente Individuale de Protecție, din INSEMEX.
În acest laborator găsim diverse aparate cu care se fac încercări, așa încât, un aparat în funcțiune să nu dea rateuri, să nu explodeze, ori să nu cedeze. Și, trebuie să știți că aici se verifică inclusiv echipamentul, materialul din care este făcut, pentru că acesta poate iniția explozia. „Echipamentul individual de protecție, folosit de personalul care lucrează în medii în care poate să apară o atmosferă explozivă, trebuie să nu producă descărcări electrostatice. Acestea ar putea iniția atmosfera explozivă, să conducă apoi la explozie. Noi sunt organism certificat la Bruxelles, pentru certificarea conformității echipamentului, cu cerințele de protecție”, ne-a mai spus șefa acestui laborator.
Și dacă știm exact ce materiale se pot folosi, atunci aflăm tot aici că orice cablu trebuie verificat așa încât să nu cedeze. Iar aici sunt făcute științific determinări ce devin literă de lege în exploatarea diverselor echipamente. „Performanțele de rezistență mecanică sunt foarte importante. Mai ales la echipamentele utilizate în subteran, unde sunt supuse la solicitări grele. De aceea, înainte de a fi introduse acolo ele trebuie testate și verificate”, a adăugat doamna Mihaela Pârâian.
Dar tot aici se fac determinări și pentru diverse pulberi, inclusiv a explozoarelor, ca nu cumva, în diverse industrii, praful să devină o sursă de explozie. „Noi verificăm aici explozoarele, care sunt importante, pentru a nu produce rateuri în lucrărilor de împușcare. Tot aici se fac încercări pentru determinarea caracteristicilor de explozivitate la amestecurile explozive. Încercările se fac atât pentru gaze, vapori, dar și prafuri. În general, oamenii asociază riscul de explozie cu gazele, însă, în ultima vreme noi a trebuit să dezvoltăm acest domeniu al determinării și al încercării amestecurilor de praf, datorită apariției unor tipuri de materiale, tehnlogii noi din industrie, cum ar fi cea farmaceutică, alimentară, ori a materialelor de construcții. Au apărut aceste noi tipuri de materiale, care trebuie studiate din punct de vedere al sensibilității lor la aprindere. Făina, zahărul, cacaua, praful de cărbune, de lemn, tutunul, dar și altele, pot genera o atmosferă explozivă, dacă sunt în suspensie în aer”, a mai spus reprezentanta laboratorului.
Toate încercările au loc în laboratoarele de la INSEMEX, iar de această dată, noi ne-am aflat în cel mai mare laborator de aici. Șefa laboratorului a explicat că aparatura de aici este una atât de performantă, încât laboratorul pe care îl conduce colaborează cu altele din lumea întreagă, fără echivoc. „Încercările pe care le facem noi respectă metodele standardizate la nivel internațional, ceea ce presupune o acuratețe foarte înaltă. De aceea, laboratorul nostru s-a dotat cu aparatură de ultimă generație, performantă, pentru a asigura repetabilitatea și reproductivitatea încercărilor. Uneori corectitudinea lor este validată prin încercări interlaboratore, cu cele din străinătate, noi fiind unic în țară, pe anumite domenii”, susține Mihaela Pârâian.
Tot aici se face și instruirea celor ce lucrează. Și, dacă aparatura este pusă la punct, dacă echipamentele sunt performante, oamenii sunt o resursă absolut esențială. „Nu numai aparatura este importantă. Competența personalului este, în aceeași măsură, importantă.Avem personal extrem de bine pregătit. Avem experți pe anumite domenii, fiecare, iar realizările lor științifice au fost validate prin brevete de invenții. Iar din 8 membri câți sunt în laboratorul nostru, 5 au titlul de doctor în științe și unul este în faza de elaborare a tezei de doctorat”, mai spun experții.
Și tot aici, rezultatele cercetărilor acestor oameni devin cursuri de calificare pentru cei ce lucrează în astfel de domenii, așa cum și cei ce sunt pe platforma rafinăriei Petromidia au trecut pe aici, la instruire.
Dar ele devin și norme în domenii cum ar fi acum cel medical, mai ales după pandemie, când inclusiv spitalele le-au cerut sprijinul. „Orice eveniment nedorit care are loc descoperă unele neajunsuri, sau necunoașterea normelor, ori chiar, așa cum am constatat recent, inexistența normelor. O altă latură este cea de a instrui personalul, proiectanții, cei care fac montajul, întreținerea și inspecția instalațiilor, din medii cu atmosfere potențial explozive”, a conchis Mihaela Pârâian, șefa Laboratorului de Echipamente Neelectrice Ex Electrostatice, Echipamente Individuale de Protecție din INSEMEX.
Cercetătorii de aici se află acum pe platforma Petromidia, acolo unde culeg date, iar la fiecare astfel de expertiză, aduc în laborator probe și încearcă să demonstreze ce s-a petrecut, ce a inițiat explozia și cum a fost posibil un astfel de eveniment.
Diana Mitrache