Înșirați în mai multe clase, ca să respecte distanțarea socială, fiecare pe câte un telefon, o tabletă, sau un alt dispozitiv, zeci de copii din Cartierul 8 Martie din Petrila fac cursurile on-line. Nu au cum să facă asta acasă și nici nu ar putea, în condițiile în care, fiecare mai are câțiva frați. Dar aici, școala merge foarte bine.
La ora 8 dimineața, toți sunt în clase, stau și așteaptă să înceapă ora. Dascălii fac prezența și cei de la Salvați Copiii nu lipsesc niciodată.I-am găsit chiar când profesorii făceau prezența și îi făceau pe toți atenți. Sunt copii care astfel învață zi de zi, nu lipsesc și apoi, tot aici își fac temele. Iar asta îi mulțumește și pe părinți.
„E foarte important că vin aici, că sunt ajutați. Poate noi, mămicile, nu ne descurcăm așa bine cu tehnologia și ei au nevoie de un nou sistem. Acasă, noi suntem 4 copii și doi adulți și nu am putea face față. Trebuie să ne împărțim. Nu avem tablete pentru 4 copii și aici, la Salvați Copiii, le oferă copiilor această posibilitate. Pandemia pe toată lumea ne-a afectat și financiar și educațional, pentru că ni s-a dat lumea peste cap”, a spus o mămică, ce își aducea la centrul de zi băiețelul din clasa I. Micuțul a spus că îi place mult: „E bine aici. Pot să fac și temele și sunt ajutat. Nu e greu, sunt în clasa I. Mă descurc cu tableta, dar acasă nu aveam una și pentru mine”.
Aici vin copii din familii fără posibilități, care participă la ore, supravegheați de cei de la centru, mănâncă și apoi își fac și temele, așa încât toți frecventează școala. Vin, însă, și copii a căror părinți sunt plecați în străinătate și lor le este cel mai greu acum.
„Noi suntem împreună cu copiii, cel puțin de când școala a devenit on-line. De la 8 dimineața, până la ora 16,00 ne ocupăm de ei. Îi ajutăm să intre on-line. După cursuri le oferim sprijin pentru efectuarea sarcinilor școlare și, foarte important, încercăm să fim alături de ei și în ce privește emoțiile prin care trec, deoarece aceste schimbări care apar brusc îi afectează”, a spus Daria Moldovan, psiholog și coordonator al programului cu copiii a căror părinți sunt în străinătate.
Dar, poate cel mai grav, sunt afectați cei a căror părinți sunt în străinătate. Aceștia au venit o vreme aici, odată cu izbucnirea epidemiei în țările in care lucrau și apoi, după o vreme, au fost nevoiți să plece din nou.
„Ei fac parte dintr-o categorie de copii și părinți, ori bunici, foarte vulnerabilă. Ei se gândesc și la situația părinților de acolo. Mulți, de acolo, au fost nevoiți să se întoarcă, că erau probleme și în străinătate. Au rămas fără locuri de muncă. Aici, s-a înrăutățit situația și din punct de vedere financiar, iar apoi, au plecat iar. Au venit, au plecat, copiii nefiind pregătiți pentru astfel de schimbări”, mai spune psihologul Daria Moldovan.
La Salvați Copiii, la Petrila vin zilnic la centrul de zi, unde sunt cei care au familii în dificultate, nu mai puțin de 95 de copii, iar 20 de copii fac parte din rândul celor care au părinții plecați la muncă în străinătate. Tot aici e și grupul celor care participă, atunci când au mare nevoie de ajutor. Din acest grup fac parte alți 60 de copii. „Am stabilit, împreună cu familia, să vină o dată pe săptămână, sau când consideră cei din familie că e nevoie”, a conchis Daria Moldovan.
De peste două decenii, aici vin copii care au situații dificile acasă. Găsesc la centrul de la Petrila tot ce au nevoie și sprijinul pedagogilor îi ajută să devină oameni puternici. Pereții centrului de zi sunt plini de diplomele celor care au reușit să ajungă printre primii în clasele lor și organizația de la Petrila poartă pe bună dreptate numele de Salvați Copiii.
Diana Mitrache