La numai 5 km de centrul municipiului Petrosani, la periferia Cartierului Aeroport, dar foarte aproape de zona zero a orasului, locuiesc zeci de oameni, în case mari, dar care niciodatã nu au stiut ce înseamnã sã aibã apã la robinet.
Acum au demarat lucrãrile pentru a introduce apa în aceastã zonã, pe strada Coasta, acolo unde cei care locuiesc ne explicã chiar ei cum au putut trãi asa pânã acum. „Este foarte important cã avem acum apã. Greu ne-am descurcat pânã acum. Am avut fântânã, dar este deterioratã, nu mai poate fi folositã. Am avut perioade când stãteam mult în munte si nu simteam lipsa apei asa de tare, dar acum, de un timp, stãm acasã si acum avem nevoie de apã”, spune o femeie ce locuieste aici, dar care are o gospodãrie mare si multe vite ce trebuiesc adãpate.
„Chiar mã bucur cã s-a ajuns, într-un final, dupã cât am insistat. Am cumpãrat casa de la cineva, dar fãrã sursã de apã, nu aveam niciun trai normal. Noi nici fântânã nu aveam. Nu am avut nicio posibilitate, nu puteam nici sã punem un pahar de apã pe masã. A fost foarte greu”, a spus un alt localnic.
Lucrãrile sunt fãcute de Apa Serv si vizeazã o parte a strãzii Coasta, acolo unde sunt cel putin 20 de gospodãrii ce vor avea, în sfârsit, apã potabilã. „Acum aproape 2 ani s-a alimentat partea de deasupra spitalului si au rãmas aici 20 de case, plus alte câteva garaje, care nu au apã. Era obligatoriu din partea noastrã sã le alimentãm. Ei aveau fântâni si ne bucurãm cã reusim acum sã începem aici lucrãrile. Acum stabilim toate detaliile, inclusiv unde va fi montat punctul de mãsurã, ca, de aici încolo, peste o lunã, lumea sã aibã apã”, a precizat Cristian Ionicã, manager general interimar Apa Serv Valea Jiului. Sunt cel putin 50 de oameni care vor beneficia de alimentarea cu apã potabilã în acest loc si costã cam 20.000 de lei. Asta, pentru cã lucrarea presupune aducerea apei de undeva de sus, din rezervoarele de la Universitatea din Petrosani, peste deal. „Reteaua din aceastã zonã se va realiza pe o lungime de 500 de metri,va fi dimensionatã corespunzãtor, asa încât sã aibã toatã lumea apã. Am fãcut un proiect pentru acest lucru si sperãm ca într-o lunã sã si finalizãm lucrãrile”, a adãugat si Florin Donisã, director tehnic Apa Serv. Oamenii de aici nu aveau nicio sansã pânã acum, iar problema era una ce i-a adus mereu în audiente la operatorul din Valea Jiului. Acum, situatia se va schimba si, într-o lunã, vor avea apã în casã, la parametri normali.
Diana Mitrache