A fost ultima mare izbândã a fotbalului aninosean dupã “aventura” în Divizia “B” din anii ’40. Câstigãtoare a campionatului judetului Hunedoara (Liga a-IV-a), Minerul Aninoasa cãzuse la sortii meciului de baraj cu Constructorul Timisoara. Dupã un 0-3 în tur, era greu de crezut cã minunea se va întampla în retur. Si totusi…

Incredibila revenire!

Dupã câstigarea titlului judetean si stabilirea jocurilor de baraj, aninosenilor le-a revenit sarcina de a juca împotriva celor de la Constructorul Timisoara, o echipã cu multi fosti divizionari A si B (Katona I, Fodor, Dogan, Cârciumaru, Maier, Vraja). Conducerea Minerului Aninoasa (Ion Albescu – secretar de partid, Iosif Guran – lider sindical, Teodor Cosma – presedinte, Iosif Zlãgneanu – presedinte sectie fotbal, Gheorghe Anina – director tehnic, Gheorghe Cosma – antrenor) si-au luat toate mãsurile, echipa intrând într-un cantonament la cabana Lunca Florii, cu recuperarea la Baia Comunalã din Colonia de Jos a Petrosaniului. Meciul s-a disputat pe stadionul CFR, cu aproape 8.000 de spectatori în tribune (printre care directorul E.M. Aninoasa, Cornel Burlec, juristul Ion Cãlugãru sau… maistrul Ilie Botgros!), arbitru fiind Octavian Streng din Oradea. Gazdele au marcat în minutul 24, scor pentru pauzã. Va fi 2-0 în minutul 61 si 3-0 în minutul 76 (gol Fodor). Sanse minime pentru retur, dar totusi, sperante…

Minerul Aninoasa a folosit echipa: Fodor – Diaconu, Pãrãusan, Dobrescu, Rado – Tudor, Faur, Doja – Sãtmãreanu, Almãsan, Tismãnaru.

Acelasi scenariu pentru pregãtirea returului (12 iulie 1981), cu 4.000 de spectatori în tribuna de la Aninoasa (si pe dealurile din jur!), într-un meci realmente dramatic, unde alãturi de corpul tehnic si administrativ, au fost aproape de echipã masorul Sigismund Gram, asistenta medicalã Elena Todea sau magazionerul Floarea Gudacu.Scorul a fost deschis în minutul 3, sut din vole Sãtmãreanu, la centrarea lui Doja din corner, va fi 2-0 în minutul 47, centrare Tudor, gol Doja si remontarea handicapului din tur, 3-0 în minutul 86, gol Tismãnaru. Nici prelungirile nu aduc nimic nou, calificarea decizându-se la 11 m. Erou, portarul Fodor, care apãrã prima loviturã, apoi gol

Emil Dobrescu, 4-0, va fi 4-1, apoi 5-1, gol Pãrãusan, urmeazã trei ratãri (douã timisorenii, Fodor apãrând douã lovituri, una aninoseanul Burducea) si golul de 6-1, Faur.

Arbitrul arãdean Dan Ologeanu consfinteste victoria si promovarea Aninoasei în Divizia „C”, performantã reusitã de echipa: Fodor – Diaconu, Pãrãusan, Dobrescu, Rado – Tudor, Faur, Doja (Tismãnaru) – Sãtmãreanu, Almãsan, Hãdãrean (Burducea).

Tismãneanu a intrat cu mingea în poartã!

Cãpitanul echipei de atunci a aninosenilor îsi aminteste: “Într-adevãr a fost un meci dramatic. Sã revii de la 0-3 în tur, e ceva! Tin minte ca Timisoara a marcat golul de 3-0 în minutul 86, dupã ce a primit mingea de la Burducea, a prins-o între picioare la 2 m de poartã si a marcat. Au urmat prelungirile, apoi loviturile  de la 11 m. Primii au tras timisorenii, Sorin Fodor a apãrut! Am urmat eu si am marcat. De-acolo a fost usor ” îsi aminteste Emil Dobrescu,

cãpitanul Aninoasei.

Genu TUTU