M ai trebuie un studiu. Acum, în prag de iarnă. Asta a cerut Inspecția de Stat în Construcții, la surparea din zona minei Lonea, care începe să afecteze grav casele oamenilor.
Zidul de sprijin nu poate fi construit, iar primăria dă alți bani pe un nou studiu.

Zeci de oameni sunt într-un real pericol, la Lonea, pe dealul de deasupra locului în care se construiește un nou bloc. Casele se crapă, terasamentul se cască tot mai mult în gol, iar linia de cale ferată este complet distrusă. Dar autoritățile locale mai trebuie să facă un studiu. Că așa a decis Inspecția de Stat în Construcții.
„La momentul acesta avem din nou sistate lucrările la zidul de sprijin și eu consider că asta nu este măsură foarte bună, dar nu contest deciziile Inspecto-ratului de stat în construcții. Avem programată o vizită în teren a unui expert geotehnist de a Cluj, care ajunge miercuri acolo și, în funcție de decizia pe care o va lua acest expert, vom continua sau nu zidul de sprijin”, a spus Vasile Jurca, primarul orașului Petrila.
Lucrările ce au loc la baza dealului vizează construirea unui bloc de locuințe, iar constructorul a scos câțiva piloni, urmând ca, la baza dealului, să fie reconstruit un zid de sprijin.
Totul s-ar fi prăbușit din cauza unei evacuări de ape pluviale, care a fost înfundată, iar odată cu lucrările la bloc, a fost degajat un spațiu umplut cu apă, lucru ce a cauzat distrugerea terasamentului, care se cască cu fiecare zi în gol. Și, în loc să reabiliteze zona, primăria dă bani unui nou expert.
„Nu putem să ne atingem deloc de zona aia, până nu vine din nou un expert. Și, vedeți că chestiile acestea cu experții ne dărâmă financiar, pentru că am avut o expertiză geotehnică, care ne-a costat 60 de mii de lei. Acum, doar pentru monitorizarea zonei, un alt expert ne-a cerut cam 38 de mii de lei, cred și, probabil, va fi o nouă sumă și pentru expertul care vine. Deci noi, practic, în loc să investim banii acolo, în zidul de sprijin, investim bani în docu­mentații”, mai spune primarul.
Între timp, calea ferată nu mai poate fi deloc folosită, iar minerii de la Lonea, duc cărbunii scoși din mină, la Paroșeni, cu mașini.
Ultimul studiu al unui geotehnist este, însă, depășit, așa că acum va fi făcut un nou studiu, pe alți bani, din bugetul local.
Iar cei de la Inspecția de Stat în Construcții spun că au cerut o nouă expertiză, fiindcă cea din luna mai nu mai poate fi valabilă și, în consecință, nici soluția tehnică. Asta, pentru că terasamentul este mult mai degradat ca atunci.
Diana Mitrache