La nivel național, 30% dintre cei care acum 12 ani erau în clasa I au ajuns la examenul de Bacalaureat care a început în această săptămână. În județul nostru aproape 40% s-au pierdut pe drum. Dar o parte a urmat școala profesională.
Suntem la ultima generație care nu a făcut clasa pregătitoare, iar generația de acum s-a înjumătățit aproape până la examenul final de liceu. În clasa I erau, acum 12 ani, cu 40% mai mulți copii. Aproape 300 s-au pierdut pe drum, iar alții au făcut o școală profesională.
„Așa cum rezultă, din baza noastră de date, în anul 2012, în clasa I s-au înscris 3.546 de copii. În anul 2020, au finalizat clasa a VIII-a 3.238 de elevi. Dintre aceștia 2187 s-au înscris pentru continuarea studiilor la liceu. și 868 la clasele cu învățământ profesional, cu durata de 3 ani, precum și învățământ dual”, ne-a explicat Maria Ștefănie, inspector școlar general IȘJ Hunedoara.
Bacalaureatul a început acum, cu probele teoretice, iar cifrele arată cât de mulți s-au pierdut pe drum, dar și cât de mulți revin să dea examenul de Bacalaureat, pentru că nu l-au luat la timp. „În județul nostru, pentru sesiunea iunie iulie 2024, s-au înscris 2441 de candidați. 2120 sunt din promoția curentă și 321 sunt din promoțiile anterioare”, mai arată profesoara Maria Ștefănie, inspector general la IȘJ Hunedoara.
Aceasta este ultima generație, care nu a urmat clasa pregătitoare. Din 2025, vor veni cei care au făcut un an în clasa pregătitoare, ori clasa Zero cum era numită inițial.
Potrivit edupedu.ro, România, în acești 12 ani, în care mii de copii s-au pierdut, din clasa I până la bacalaureat, a avut nu mai puțin decât 12 miniștri ai învățământului. Fiecare a reformat școala, dar niciunul nu a reușit să țină copiii în școală.
Diana Mitrache