Cultură’n Șură a ajuns pentru al doilea an consecutiv în Geoparcul Internațional UNESCO Țara Hațegului administrat de Universitatea din București. După ce anul trecut a fost prezentat la Râu de Mori, de data aceasta, spectacolul „Cerere în căsătorie” de A.P.Cehov, în regia lui Victor Olăhuț a avut parte de trei reprezen-tații în comunele Sălașu de Sus, Densuș și Baru. Fiecare reprezentație a avut o însemnătate aparte pentru că, anul acesta,
Cultură’n Șură sărbătorește zece ani de existență și 100 de spectacole de teatru jucate în mediul rural.
În Sălașu de Sus, la Liana și Cristi a’ lu’ Cândoni, în fața șurii, s-au adunat peste 100 de persoane, cei mai mulți săteni. O mână de oameni mai puțin curajoși au preferat să nu intre în ogradă și să se uite la spectacol, până la final, de peste gard. Spectatorii au fost foarte încântați de povestea Nataliei Stepanovna și a lui Ivan Vasielievici condimentată cu intervențiile lui Stepan Stepanovici. Dar cea mai entuziasmată a fost gazda.
„A fost o experiență interesantă, ceva nou pentru comună și pentru noi. N-am mai văzut așa ceva, la țară. O fost încântată lumea. S-au adunat în număr destul de mare și sper să mai fie astfel de evenimente. Eu vreau să mai găzduiesc și altă dată, iar celor care nu au fost încă la spectacol, le recomand să meargă că nu au nimic de pierdut. E o experiență frumoasă”, a spus imediat după spectacol Cristian Gancea din Sălașu de Sus.
La Peșteana, în comuna Densuș, în elegantul decor natural de la Transylvania Log Cabins, s-au adunat 116 spectatori, câțiva din comună dar cei mai mulți au fost orășeni veniți de la zeci de km distanță. Chiar și turiștii cazați aici au ales să petreacă seara la spectacolul în aer liber. Printre ei s-au numărat și câțiva turiști englezi care, deși nu știu limba română, au încercat să descopere mesajul piesei din jocul actorilor.
„Eu îmi doresc de multă vreme o un eveniment de genul ăsta. Chiar am vorbit anii trecuți cu niște regizori din Timișoara, dar nu s-a legat nimic așa că, cumva, astrele s-au aliniat pentru a se întâmpla. A fost foarte frumos. Îmi doresc să aducem puțină cultură în sat, o piesă de teatru, un concert, un alt eveniment cultural. Au venit oameni de la Timișoara, cineva mi-a zis că a văzut oameni pe care-i cunoaște din Petroșani. Cred că nu i-am cunoscut pe majoritatea oamenilor care au fost prezenți. Important este să facem evenimente de genul acesta pentru că și cei de la oraș își doresc să iasă în natură, să vadă un spectacol”, consideră Rareș Timiș din Peșteana, proprietarul Transylvania Log Cabins.
La Baru actorii au decis să dea șura pe sala Casei de cultură pentru că nu este cu nimic mai prejos la acustică și dotări decât sălile de teatru bucureștene. Sala s-a dovedit cu adevărat neîncăpătoare pentru cei 178 de spectatori, astfel că organizatorii au fost nevoiți să suplimenteze numărul de scaune.
„Am fost onorați să fim gazdă pentru spectacolul Cerere în căsătorie. Noi am fost pregătiți să găzduim astfel de evenimente, așa că a venit ca o mănușă pe nevoia comunității noastre. Administrația locală din Baru crede că infrastructura de principii și valori trebuie să fie înaintea celorlalte infrastructuri, iar cultura este un instrument de bază pentru comunitatea noastră. Ne-am bucurat mult, am văzut că audiența, oamenii, au consumat foarte bine evenimentul și a fost chiar un eveniment de care au putut să se bucure mai multe segmente de vârstă. A fost unul cu un mesaj clar, cu un mesaj simplu și cu un mesaj real din care toți am putut să învățăm”, a afirmat Daniel Răducanu, primarul comunei Baru, la finalul spectacolului.
Fiecare spectacol a fost precedat de un atelier de teatru dedicat copiilor. În total, 69 de copii au participat la atelierele susținete de actorii Florentina Năstase și George Constantinescu. Jocurile și exercițiile de actorie în care au fost implicați i-au ajutat să descopere inclusiv ce fel de conduită să adopte când asistă la un eveniment cultural.
Din Geoparcul Internațional UNESCO Țara Hațegului, Cultură’n Șură a pornit cu „Cerere în căsătorie” spre alte trei comune din județul Bihor.
„Cerere în căsătorie” de A.P.Cehov, jucată de actorii Florentina Năstase, George Constantinescu și Valentin Terente în regia lui Victor Olăhuț este unul dintre cele mai de succes spectacole Cultură’n Șură. A fost realizat în parteneriat cu Teatrul de Artă București și a obținut de-a lungul timpului numeroase premii. Din anul 2020, figurează și Arhiva Națională de Televiziune a TVR. La începutul lunii iulie, în palmaresul celor de la Cultură’n Șură s-a mai adăugat premiul „Open Theatre” oferit de British Council România la Gala Premiilor UNITER.
Mai multe detalii despre reprezentații sunt disponibile pe pagina de facebook: https://www.facebook.com/culturansura, iar informații despre acest proiect sunt disponibile aici: https://culturansura.ro/proiecte/rural-teatral/ .
Spectacolele fac parte din proiectul „Rural/Teatral” co-finanțat de Administrația Fondului Cultural Național (AFCN) și Centrul de Cultură și Artă al Județului Sălaj având parteneri Primăria Slimnic, Primăria Arpașu, Primăria Buzoești, Primăria Baru, Primăria Densuș, Primăria Sălașu de Sus, Primăria Someș-Odorhei, Primăria Comunei Bănișor, Universitatea din București – Geoparcul Internațional UNESCO Țara Hațegului, EduCab România, CentoTrans și Daisler Print House.
Proiectul nu reprezintă în mod necesar poziția Administrației Fondului Cultural Național. AFCN nu este responsabilă de conținutul proiectului sau de modul în care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitatea beneficiarului finanțării.
Cultură’n Șură este o asociatie culturală non-profit creată la inițiativa regizorului Victor Olăhuț al cărei principal obiectiv este promovarea și dezvoltarea culturii în zonele cu acces limitat la cultură, cu scopul de a diminua diferențele culturale dintre comunitățile urbane și cele rurale. Până în prezent, asociația a produs în cadrul acestui demers 5 spectacole de teatru, a vizitat 64 de sate și comune, a susținut peste 100 de reprezentații pentru aproximativ 16.000 de săteni la care se adaugă participări în festivaluri, numeroase premii precum și sute de reprezentații ale spectacolelor în teatrele partenere. Asociația organizează ateliere de dezvoltare personală, improvizație și conduită pentru copiii din mediul rural, oferindu-le astfel instrumente esențiale pentru a deveni consumatori de cultură la maturitate.
Adina Popa