Fostul premier al României, al doilea într-un an de zile, Mihai Tudose, spunea în luna octombrie cã Ministerul Energiei are la dispozitie o lunã de zile pentru a prezenta un plan de reorganizare al Complexului Energetic Hunedoara.
Între timp s-a schimbat Guvernul si nimeni nu a mai auzit nimic de planul care promitea un viitor mineritului si energiei din judetul Hunedoara.
“Pe 21 octombrie 2017, premierul Mihai Tudose s-a întâlnit cu conducerea Complexului Energetic Hunedoara si reprezentantii Sindicatului Muntele.
În urma discutiilor, premierul afirmã cã retehnologizarea mineritului si asigurarea sigurantei în exploatare a minelor de cãrbune din Valea Jiului reprezintã în continuare prioritãti pentru România. De asemenea, acesta primite cã, într-o lunã de la aceste discutii, domnul secretar de stat în Ministerul Energiei, Doru Visan împreunã cu conducerea CEH si sindicatele vor prezenta Guvernului un plan de reorganizare pe termen lung si din punct de vedere al retehnologizãrii companiei si un program de activitãti pe termen mediu si lung”, aratã deputatul USR, Cristina Prunã, într-o interpelare adresatã ministrului Energiei, Anton Anton.
Deputatul vrea sã afle care este stadiul planurilor în ceea ce priveste Complexul Energetic Hunedoara.
“Astãzi, la mai bine de douã sãptãmâni de la expirarea termenului, doresc sã aflu: în ce stadiu de pregãtire se aflã planul de retehnologizare al companiei si programul de activitãti pe termen mediu si lung? Dacã planul de retehnologizare si programul de activitãti sunt finalizate, am rugãmintea sã mi le transmiteti pentru consultare. Dacã aceste documente nu au fost finalizate la termen, atunci vã rog sã îmi spuneti: care sunt motivele pentru care planul de retehnologizare si programul de activitãti au fost amânate? Care sunt noile termene stabilite pentru prezentarea acestor documente? În ce mod a cooperat Ministerul Energiei cu conducerea CEH si reprezentantii sindicatului pentru elaborarea acestor documente?”, aratã acelasi deputat.
Mihai Tudose, fostul premier al României, a declarat la Petrosani cã minele nu se vor mai închide, ba din contrã urmeazã a fi deschise altele noi.
„Scopul vizitei de astãzi si cred eu cã si rezultatele sunt în sensul retehnologizãrii mineritului românesc, a redãrii mândriei Vãii Jiului, cu tot ceea ce înseamnã – pornind de la siguranta în exploatare, siguranta oamenilor, trecând prin recunoasterea mineritului si a energiei produse pe cãrbune ca element de sigurantã nationalã si ajungând la intrarea minelor ce compun Complexul Energetic Hunedoara, dar este valabil si pentru Complexul Oltenia, (…) (pe linia – n.r.) retehnologizãrii si aducerii exploatãrii în zone de competitivitate. Nu mai dorim ca la anul sã fim în situatia în care suntem anul acesta, când trebuie sã importãm jumãtate din stocurile de cãrbune pentru iarnã”, a declarat Mihai Tudose, la Petrosani în luna octombrie a anului trecut.
Am vrut sã aflãm de ce un parlamentar, strãin de Valea Jiului, prezintã atâta interes pentru zonã.
“Sunt mai multe lucruri care mã leagã de ce se întâmpla în Valea Jiului. Pe de-o parte, e o chestiune profesionalã deoarece sunt membru în Comisia de industrii si servicii si am absolvit un program de management la Scoala de Mine (Ecole des Mines) din Paris. Pe de altã parte mi se pare cã se întelege mult prea putin rolul sectorului minier în mixul energetic al României si de aici apar multe probleme în gestiunea acestui sector. Mai cred si cã asistãm la o nedreptate socialã si istoricã în ceea ce priveste situatia minerilor din perspectiva categoriilor sociale la noi în tarã. Toate implicã nuante si câteva detalii problematice, dar ele au conlucrat la ceea ce numiti dvs “ce mã leagã” de Valea Jiului. Cred cã fiecare parlamentar trebuie sã îsi concentreze efortul pe un domeniu de interes si sã rãspundã cetãtenilor din zona respectivã”, a declarat Cristina Prunã, deputat USR.
Între timp, planurile au rãmas la acelasi stadiu…de planuri. Oficialii CEH au prezentat ministerului un plan, însã nu existã resursele financiare pentru punerea în aplicare a acestuia.
Monika BACIU