Termocentrala Paroșeni pornește doar să echilibreze Sistemul Energetic Național. Nu se mai pune problema de producție de energie, ci doar de neutralizare a huilei. De ce? Ne explică chiar actualul director al Complexului Energetic, care vine de la Termocentrala Paroșeni.

Minele din Valea Jiului primesc subvenție și folosesc doar cărbunele care mai este în straturile deschise. Așa că, la Paroșeni, termocentrala pornește atunci când e nevoie și nu depinde neapărat de stocurile de cărbune.
„La Paroșeni am funcționat inclusiv săptămâna trecută, având în vedere că a declanșat grupul nr1 de la centrala nuclearelectrică de la Cernavodă. Am pornit să ajutăm un pic în sistem. Când e nevoie, mai por-nim. Avem stoc de cărbune de aproximativ 20.000 de tone și stăm în stand by”, spune Adrian Drăghina, director interimar CEVJ.
Și astea se întâmplă chiar dacă, prețul cu care se cumpără energia sunt foarte mari. „Având în vedere necesitatea de energie, mai ales că acum, în orele de vârf, seara, România importă energie, 2000 de MW, cât a fost oprită și unitatea de la Cernavodă și prețurile au fost destul de mari, am pornit. La anumite intervale orare, prețul ajunge și la 4.000 de lei un MWatt”, mai spun cei care conduc acum Complexul Energetic.
Și tot oficialii recunosc acum că, nu pot folosi banii câștigați astfel. Și nici să facă investiții nu mai sunt posibile.
„Toți banii pe care îi avem din încasări se reduc din ajutorul de stat. Nu putem zice că acum CEVJ, având în vedere că are ajutor de stat, nu poate face profit. Și nici nu putem investi”, a conchis Adrian Drăghina, director interimar CEVJ.

Diana Mitrache