Tensiunile la vârful filialei judetene Hunedoara a ALDE au rãzbãtut si în presã ceea ce înseamnã cã lucrurile sunt mult mai grave în realitate. Venit în 2016, la un an de la fondarea ALDE, impus de la Bucuresti, Mircea Ioan Molot a creat destule nemultumiri, printre care cea mai accentuatã pare a fi a copresedintelui fondator, Marius Sanfiriscã. Acesta nu poate accepta modul de a face politicã a fostului presedinte PNL Hunedoara, cu jocuri de culise, cu dezbinãri si cultivare a servilismului. “Am spus de la început, de când am fondat aceastã filialã, cã ALDE va face altfel de politicã, cu respectarea legalitãtii, a moralitãtii”, a spus public presedintele executiv, Sanfiriscã. Presedintele impus, Mircea Molot, nu a reactionat public…

În iunie 2015, Congresul extraordinar de nastere a Aliantei Liberal Democrate – ALDE, prin fuziunea Partidului Conservator, condus de Daniel Constantin, si Partidul Liberal Reformator al lui Cãlin Popescu Tãriceanu, a stârnit interes în rândul celor care nu au mai fãcut politicã, a atras multi fosti PNT-CD, plus liberalii nemultumiti de aducearea în casa lor a PDL. La nivelul judetului Hunedoara, mai ales în Valea Jiului, unde este extrem de greu sã cuceresti un electorat în majoritate considerabilã captiv PSD-ului, s-au gãsit pionieri care au pornit de nebuni construirea organizatiilor locale. La respectivul congres de constituire ALDE, delegatia cea mai numeroasã a fost a PC Hunedoara, condusã de presedintele Marius Sanfiriscã, si PLR mai slab reprezentat fiind partid nou, delegatie condusã de Milu Vladislav.

La un an de la nastere, rezultate remarcabile

Dupã constituire, ALDE Hunedoara a fost condusã de Marius Sanfiriscã (PC) de comun acord cu Adrian Peiu (PLR), deci copresedinti. PC a venit cu o zestre de un viceprimar, 14 consilieri, cu 35 de nuclee teritoriale din 69, plus sediu, arhive etc., plus elan si vointã de a face politicã altfel, cu oameni si “chipuri” neuzate, alãturi de colegii din PLR. Au urmat chinurile facerii organizatiilor ALDE, al doilea copresedinte s-a mai schimbat, Marius Sanfiriscã a rezistat prin muncã asiduã, organizatiile au prins contur în ciuda perioadei de adaptare a noilor membri.

5-1

În aceste conditii de constructie, la alegerile locale din 2016, ALDE a obtinut 53 de consilieri locali, 5 viceprimari si un primar, ceea ce poate fi considerat un succes clar la doar un an de la constituire. În Consiliul Judetean, ALDE nu a reusit sã intre, iar dupã spusele celor de la PSD, le mai trebuiau vreo 100 de voturi, dar s-a vorbit de un fel de “trãdare” la Simeria, de unde s-ar fi obtinut lejer vreo 200 voturi. Dar acestea sunt tulburãri inerente într-un partid viu, încã în formare/consolidare.

Mircea Molot si experienta cultivãrii servilismului

Dupã alegerile locale 2016, deci la un an de la înfiintarea ALDE, dupã o muncã deloc de neglijat de construire a structurii în teritoriu, a apãrut numele fostului presedinte PNL Hunedoara si fost presedinte al Consilului Judetean, Mircea Ioan Molot. Întâi în calitate de consilier neoficial al ALDE, apoi, brusc în 28 iunie 2016, apare azi ca membru ALDE, iar mâine presedinte ALDE Hunedoara. Aparitia lui Molot în fruntea partidului a stârnit controverse în ALDE Hunedoara, chiar si în rândul electoratului care a comentat, nu prea favorabil, asezarea acestuia în fruntea mesei dupã scandalurile cu mascati, arest preventiv, cercetare, judecare pentru învinuiri ce implicã sume mari din bani publici etc. Practic, din punct de vedere al imaginii, Mircea Molot n-ar fi adus vreun beneficiu filialei judetene, dar s-a invocat experienta sa politicã, pentru cã pe vremea când era presedinte PNL, organizatia Hunedoara era una bine cotatã în clasamentul national.

De la venirea sa ca presedinte, Mircea Ioan Molot si Marius Sanfiricã, devenit presedinte executiv, nu au arãtat niciodatã cã ar fi o echipã, nu au iesit împreunã, amândoi umãr la umãr, în vreo emisiune tv sau conferintã de presã. Molot are acelasi discurs stiut de ani de zile, aroganta nu a dispãrut, iar pe Sanfiriscã probabil îl considerã un cui în coaste având în vedere declaratiile de presã ale acestuia din care reiese cã nu împãrtãseste modul de a face politicã al presedintelui impus. Sanfiriscã a invocat încãlcarea statutului, iar cultivarea servilismului de “îndoatorare” prin mici servicii sau prin inducere/manipulare, ce tine de asa-zisa experientã politicã, pare cã îi repugnã tânãrului copresedinte/presedinte executiv si fondator al ALDE Hunedoara.

În judet, a rãmas de pominã conferinta de presã televizatã de dupã alegerile parlamentare, la care au participat Mircea Ioan Molot si proaspãtul deputat ales, prin redistribuire, Marius Surgent, în care alesul, prin discursul sãu, s-a fãcut pres în fata lui Molot, încât si acestuia i-a fost jenã si l-a interupt…

Nu vrea experienta lui Molot

Asemenea atitudini si atragerea altora par sã fi mãrit prãpastia, dacã în presã au rãzbãtut  acuzatii…  „S-a constatat cã s-a actionat pe lângã statutul partidului si asta nu este bine. Eu tin foarte mult si nu numai eu, sã se respecte legalitatea, moralitatea si transparenta în organizatia pe care o conducem. Altfel, riscãm sã ne tragem singuri presul de sub picioare” – a declarat  presedintele executiv al ALDE Hunedoara, Marius Sanfiriscã, pentru mesagerul Hunedoarean.

5-2

Molot nu a spus public o vorbã la adresa atacurilor, dar, cunoscându-l, lui Marius Sanfiriscã nu-i va fi moale. Pentru cã Mircea Molot, care este poreclit “vulpea politicã”, nu va sta cu mâinile în sân si nu va permite unui “mânz politic”, deci fãrã experienta politicã de a-si pleca fruntea si de a-si a câstiga adepti cu orice pret în interiorul partidului.

“Am spus de la început, de când am fondat aceastã filialã, cã ALDE va face altfel de politicã, cu respectarea legalitãtii, a moralitãtii, fãrã jocuri de culise de genul dezbinãrii si a impunerii celor agreati dintr-un motiv sau altul în interiorul filialei, ci o relatie deschisã cu toti colegii de partid si mai ales cu respectarea stututului. Dacã acest mod de gândire al meu se numeste lipsã de experientã politicã, mi-o asum. Nu vreau asemenea experientã învechitã, pãguboasã pentru noi toti si mã refer si la cetãtenii care ne acordã încrederea. Sper sã putem face acest lucru împreunã pentru cã, am vãzut acolo, în stradã, printre oameni, asta se doreste, la asta sperã electoratul, dar si multi dintre noi, membri ai ALDE” – a declarat presedintele execultiv ALDE Hunedoara, Marius Sanfiriscã. În Campania electoralã pentru alegerile parlamentare, în Valea Jiului, s-a evitat pronuntarea numelui presedintelui judetean Mircea Ioan Molot si s-a marsat pe numele lui Cãlin Popescu Tãriceanu. Asta pentru cã au existat incidente neplãcute, lucru pentru care, probabil, Mircea Molot nu a iesit deloc  în fata alegãtorilor în actiunea “de la om la om”, cel putin nu în Valea Jiului.  Punerea în acord a celor doi copresedinti, ar fi o solutie pentru ALDE… Se spune cã o afacere adevãratã este aceea din care câstigã toatã lumea – în acest caz si partid si cetãtean.

Ileana Firtulescu