Termoficarea din Petrosani nu va mai avea viitor în conditiile în care numãrul abonatilor la acest serviciu este în continuã scãdere. Consilierii locali de la Petrosani cautã solutii pentru a-i determina pe cetãteni, dar si institutiile sã se racordeze la sistemul centralizat de termoficare. În prezent mai beneficiazã de acest serviciu putin peste 2000 de abonati.
“Noi am discutat si în sedintele anterioare, cu cât cantitatea de energie termicã  preluatã de cãtre municipiul Petrosani este mai mare atunci si pretul scade, iar functionarea va fi de lungã duratã. Noi am aprobat o documentatie unde se specificã cert si clar cã unitãtile de învãtãmânt,  grãdinitele, cresele vor prelua agent termic.
În aceastã iarnã se demonstreazã cã sunt unitãti care nu preiau acest agent termic”,  a spus consilierul local Florin Bican, fost director al societãtii de termoficare.
În principiu, unitãtile de învãtãmânt de pe raza municipiului Petrosani beneficiazã toate de agent termic. Existã însã si exceptii. Acolo unde functioneazã termoficarea, administratorii sunt multumiti de raportul calitate-pret.
“Pentru cã se discutã despre acest subiect vreau sã vã spun cã de când avem agent termic de la Paroseni în grãdinite, confortul termic este exceptional. Plãtim mai putin decât am plãti la centrala pe gaz. Sunt miratã cã existã unitãti scolare care nu au preluat agent termic de Paroseni. La Colegiul ,,Mihai Eminescu” datoritã claselor care sunt mici, când erau racordati la sistemul  centralizat era sufocant în clase. Pãrintii fãceau mereu presiuni asupra conducerii sã facã ceva cu cãldura. În acest liceu, din acest motiv, nu s-a racordat la  sistemul centralizat”,  a spus consilierul local Lucia Muntean,  director al unitãtilor de învãtãmânt prescolar.
Cel care a pus punctul pe “i” a fost Valeriu Butulescu. Acesta este de pãrere cã termoficarea nu va avea niciun viitor în actualul context în  care numãrul abonatilor este din ce în ce mai mic.
“Acest sistem de termoficare a fost  gândit printr-o altã perspectivã, este un mastodont dacã vreti, cã a fost gândit pentru a deservi toatã Valea Jiului. Între timp am rãmas doar noi  beneficiari, aducem agentul termic printr-o instalatie vraiste, sunt kilometri întregi care nu mai au nici o  izolatie si pierderile sunt uriase, numãrul de abonati a scãzut. Nu trebuie sã ne amãgim, viitor nu are în aceste conditii. Subventii dãm, dar sunt si alti oameni care se încãlzesc si prin alte metode…aducem de la Vulcan agent termic pentru un numãr mic de utilizatori … ceva trebuie sã facem. Trebuie sã convingem consumatorii sã se rebranseze la sistemul centralizat, pentru cã dacã rãmânem doar cu scolile nu putem mentine aceastã  instalatie”, a precizat Valeriu Butulescu.
În conditiile în care numãrul abonatilor racordati la sistemul centralizat de  termoficare este de putin peste 2000, existã în continuare probleme în ceea ce priveste plata facturilor. Primãria Petrosani încearcã sã concesioneze sistemul centralizat de termoficare.
Guvernul ar da bani pentru modernizãri
Guvernul se pregãteste ca, din bani publici, sã înceapã  modernizarea sistemelor centralizate de termoficare din tarã. Lucrurile ar cãdea la tanc pentru Valea Jiului, unde administratiile  publice au investit în reabilitarea  punctelor termice, cum este cazul celor din Petrosani, însã,  primarul Tiberiu Iacob Ridzi s-a arãtat sceptic, dat fiind numãrul mic de abonati care mai existã acum.
„În conditiile de acum, avem prea  putini abonati ca sã merite investitia, însã, dacã oamenii ar întelege cã e în avantajul lor, atunci o astfel de investitie ar veni la momentul oportun”, a precizat Tiberiu Iacob Ridzi, primarul municipiului Petrosani. Ministerul Dezvoltãrii Regionale si Administratiei Publice (MDRAP) a lansat în dezbatere publicã, un proiect de ordonantã de urgentã, care sã dea posibilitatea Guvernului sã le dea primarilor cea mai mare parte din banii necesari pentru  modernizarea sistemelor de termoficare. Numai la Petrosani, primãria a reusit acum câtiva ani sã reabiliteze toate punctele termice si, dacã întreg sistemul ar deveni functional, sunt sanse ca  populatia sã acceseze si acest serviciu. Asta, în ciuda problemelor pe care acum le are, tocmai din vina retelelor extrem de degradate, ce au nevoie de reabilitare. Potrivit Ministerului Dezvoltãrii, odatã adoptat proiectul de ordonantã, statul ar putea sprijini o primãrie cu pânã la 85% din valoarea investitiei în  reabilitarea sistemului de termoficare.
În vara anului trecut cifrele arãtau dezastruos, iar societãtile de termoficare au intrat în faliment. Nu mai putin de 112.000 de lei erau atunci de recuperat de la agentii economici, de la asociatiile de proprietari – 95.000 de lei, de la institutiile publice  – 159.000 de lei, iar de la persoanele fizice 850.000 de lei.  Toate aceste datorii neachitate au bãgat Societatea de  termoficare din Petrosani în faliment. Primãria si Consiliul Local au continuat sã subventioneze cu 40 % costurile la termoficare si populatia a beneficiat de un pret diminuat, lucru ce i-a mentinut pe aproximativ 2000 de oameni, abonati în sistem.
Monika BACIU
Diana MITRACHE