În timp ce senatorii de Valea Jiului, Haralambie Vochitoiu – PPDD si Cosmin Nicula – PSD, se ceartã pe ”uite Complexul, nu e Complexul”, FMI-ul si timpul lucreazã împotrivã…
Grea, foarte grea, chiar chinuitoare nasterea Complexului Energetic Hunedoara, desi cei ce îl mosesc au pornit la drum plini de elen, cu luni în urmã. Nici nu s-a înfiintat, adicã nici nu a preluat minele viabile si Complexul trebuie privatizat sau bãgat în insolventã.
Pe aceastã temã senatorii din Valea Jiului, Haralambie Vochitoiu si Cosmin Nicula, se contreazã. Unul atrage atentia, altul zice cã primul nu se pricepe, iar documentul zice si el cã-i pericol. Nu chiar în douã sãptãmâni vine nenorocirea, cum zice Vochitoiu, dar în vreo douã luni, da – zice documentul.
„Nu se poate sã lase pe drumuri 5.000 de salariati. Guvernantii spun cã dacã în douã sãptãmâni nu se gãseste cumpãrãtor pentru Complexul Energetic Hunedoara, atunci, acesta va intra în insolventã. Adicã, abia am înfiintat acest complex si acum, ce face guvernul Ponta, îl închide? ” – a declarat liderul PP-DD din Senatul României, Haralambie Vochitoiu, senator de Valea Jiului.
„Insist ca aceia care nu înteleg despre anumite subiecte, sã nu-si mai dea cu pãrerea. Sã lase lucrurile sã se deruleze asa cum a fost stabilit, asa cum s-a negociat cu FMI. Vreau sã vã spun cã si presa face mult rãu în sensul ãsta” – a declarat presedintele Comisiei de buget-finante a Senatului, Cosmin Nicula, senator PSD de Valea Jiului, la Mondo FM.
Cei care pretind cã ”înteleg” subiectul sustin cã se doreste declararea acestui complex obiectiv strategic, de acolo si iritarea senatorului Nicula. Asa o fi, dar nimeni nu stie deocamdatã ce si cum, de acolo si speculatiile.
Cert este cã parte din angajamentele guvernului fatã de FMI sunt clare, conform documentului dat publicitãtii si care aratã negru pe alb cã îngrijorarea cu privire la Complexul Energetic Hunedoara este întemeiatã…
Guvernul s-a angajat fatã de Fondul Monetar International sã respecte preconditiile asumate pânã în iunie, în caz contrar, acordul va expira si nu va mai exista niciun fel de întelegere între Fond si România.
Printre cele mai importante puncte ale întelegerii se regãsesc listarea unor pachete de actiuni din companiile de stat si instalarea unor manageri privati, precum si privatizarea unor companii din energie.
Iatã detaliile câtorva dintre cele mai importante angajamente ale Guvernului:
• Guvernul va lista 15% din actiunile Romgaz pânã la sfârsitul lunii octombrie, cu o întârziere de sapte luni fatã de termenul asumat initial, si încã 10% din actiunile Hidroelectrica imediat ce compania iese din insolventã;
• La Romgaz si Hidroelectrica vor fi instalati manageri privati pânã la sfârsitul lunii martie;
• Complexul energetic Oltenia va fi vândut unui investitor strategic dupã ce, într-o primã fazã, un pachet de 15% din actiuni va fi listat pe Bursã pânã la sfârsitul lunii octombrie;
• Decizia de privatizare a Complexului energetic Hunedoara va fi adoptatã pânã la finalul lunii februarie, iar în martie va fi angajat un consultant care sã asigure vânzarea companiei imediat dupã preluarea activelor viabile de la CN a Huilei; dacã nu va exista niciun investitor interesat, CE Hunedoara va intra în insolventã;
• Participatia majoritarã detinutã de stat la filiale Electrica va fi cedatã pânã la sfârsitul lunii noiembrie. Pentru aceastã operatiune, Guvernul va angaja un consultant pânã la finalul lunii aprilie;
• “Lichidarea” Termoelectrica si CN a Huilei, în perioada imediat urmãtoare, companii ale cãror active viabile sunt transferate, conform întelegerilor anterioare cu Fondul, cãtre alte societãti;
• Manageri privati la CFR Marfã si CFR Cãlãtori (pânã la sfârsitul lunii februarie) si la CFR Telecom, CFR Electrificare si Metrorex (pânã la sfârsitul lunii martie);
• Pentru fuziunea dintre RADET si Elcen va fi angajat un consultant care sã evalueze în ce mãsurã aceastã operatiune va conduce la o mai bunã performantã operationalã;
• Guvernul s-a angajat în negocierile cu FMI sã publice anuntul de privatizare a CFR Marfã în luna martie a acestui an si sã semneze contractul de vânzare a unui pachet majoritar de actiuni pânã la jumãtatea lui mai, tranzactia urmând sã fie încheiatã atunci când “toate conditiile vor fi îndeplinite”.
• Administratorul judiciar al Oltchim va prezenta un raport privind situatia companiei la jumãtatea lunii aprilie, când vor fi stabilite mãsurile ce pot fi adoptate în acest caz.
România a continuat sã facã apel la ancora FMI pentru a-si asigura credibilitatea pe pietele externe, însã relansarea economiei a rãmas firavã, privatizãrile au fost tergiversate, termenele stabilite pentru selectia managerilor privati au fost mult decalate, iar reformele structurale sunt întârziate, precizeazã ZF.
Ratarea unor tinte stabilite pentru 2012, precum si restantele legate de privatizãri si reforme structurale au determinat de aceastã datã intrarea “în prelungiri” a acordului cu FMI si, automat, se amânã eliberarea ultimelor douã transe de bani de la Fond.
Ileana Firtulescu