U n incubator de afaceri a adunat oameni care vor și cred că pot face ceva pe piața muncii din Valea Jiului. Au venit cu ideile și au plecat cu planul de afaceri. Și, de la tursim, la idei în domeniul IT, toate par să prindă, pe viitor, contur.
Au fost 60 de antreprenori, cu idei și planuri și lor li s-au alăturat specialiști în domeniu, care au scris START-UP-uri și care spun acum că au șanse să pornească acum și în Valea Jiului. „Din cei 60 de participanți, 10 vor susține proiectul aici. Sunt proiecte bune. De exemplu arhivarea digitală, că acum toată lumea e înnebunită cu e-factura, iar asta e o idee foarte bună. Un alt exemplu, poate fi un tânăr care a studiat în străinătate, cu experiență pe social, vrea să ajute pentru mobilitatea persoanelor defavorizate. Alt exemplu, că am văzut și un prototip, la mina Petrila. Mai avem exemple legate de turism”, a spus Raluca Alexandrescu, Rubik Hub
ADR Vest.
„Foarte mulți dintre ei au nevoie nu de bani, ci de cineva care să le explice ce să facă ca să treacă de la idee, la afacere. Banii nu sunt, câteodată o problemă, atâta timp cât ideea este bună, sustenabilă. Scopul nostru a fost să aducem claritate în idei, să le punem pe hârtie. E un pas foarte important acesta, că noi avem metahna asta de nu mai a trece de la idee, la fapte. Și, după aceea, când avem claritate și facem ce ne place, atunci și ideea va putea fi finanțăată și, din toate START-UP-urile avem siguranța, că o majoritate pot deveni afaceri de succes”, a adăugat Alexandru Kelemen, directorul ADTI Valea Jiului.
Iar unul dintre cei care a participat este un dezvoltator inovator în turism, care a construit la Straja cabane sub forma literei A.
„Este vroba despre niște căsuțe A frame, un produs validat, că avem recenzii foarte bune de la oaspeți, din afara țării, dar și de la noi. Mă bucur că ne-au luminat. Snt profesioniști și ne ajută în domenii pe care le bănuiam, dar nu le-am aplicat. Ne-au deschis orizontul înspre ce vrem, de acum încolo”, mai spune și Marius Ibinceanu, Proiectul A-casă Straja.
Iar la întâlnire au venit și reprezentanți ai ministerelor care ar putea da banii. „Noi venim din perspectiva finanțatorilor și susținem identificarea și rezolvarea problemlor din Valea Jiului. Este un proiect de suflet pentru noi și verem să aducem bani cât mai mulți. Prin perspectiva ITI Valea Jiului, vrem să aducem alocări pe toate programele regionale și pe Programul Regional Vest și, de asemenea, o alocare din programul Tranziției Juste, prin care încercăm să rezolvăm și inechitările din regiune”, a adăugat Răzvan Popescu, subsecretar de stat la Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene.
Cei care au participat la incubatorul de afaceri au idei, au deja proiecte în derulare și au fost acum lămuriți ce mai pot face pe viitor. Li s-au oferit sfaturi, specialiștii în scrierea de proiecte au venit la ei și cei mai buni sigur vor fi și finanțați.
Diana Mitrache