Deja ar fi trebuit să avem pomi înfloriți și la noi ninge. Apicultorii sunt cei mai afectați și fiecare a pierdut mii de albine, nu au plecat încă în pastorală și efectele frigului sunt vizibile în fiecare zi, în stupi. În luna aprilie, când albinele ar fi trebuit să zboare de dimineața, până seara, ele stau în stupi și încă se hrănesc artificial. Nu pot ieși că temperaturile sunt negative, pentru că a și nins, iar apicultorii susțin că stupii sunt puși în pericol.
„Se pare că schimbarea aceasta climaterică, influențată, probabil, de marea globalizare, a ajuns să ne dea peste cap anotimpurile. Iernile sunt lungi și secetoase. Acum, în mijloc de aprilie ninge. Verile sunt secetoase și foarte călduroase. Mai avem iarnă și vară Albinele au fost afectate din punct de vedere al dezvoltării lor, al puietului, familiilor. Am intrat cu 60 de familii și am pierdut cam 10 familii în această iarnă”, a spus Benoni Ianc, apicultor din Vulcan.
Frigul excesiv și pe perioade lungi, verile toride și lipsa florilor le face pe albine să se comporte diferit. Asta, pentru că acum ar fi sezonul în care matca depune ouăle, însă, acum, toate albinele stau grupate-ghem, în jurul ei și atât. „Este perioada când matca începe să depună ouă pentru a crea viitoarea generație de albine-culegătoare, dar, pe frigul ăsta, ele stau strânse în ghem, în mijlocul stupului și o încălzesc pe regină. Ori nu e normal ca, la această dată, din cauza vremii, să se întâmple asta. Trebuia să se dezvolte deja, să iasă puietul nou, să plecăm în pastoral. Rapița a înflorit și aștept să plec la salcâm, dar familia e foarte slăbită”, mai spune apicultorul, care nu face asta decât din plăcere și este conștient că la munte e mai greu, însă, nici în alte locuri din țară nu a fost mai cald.
Apicultorii fac tot ce pot și le stimulează cu hrană artificială, cu siropuri și speră să le întremeze, în ciuda frigului. Și asta, în condițiile în care mierea nu și-a schimbat prețul deloc.
„Prețul mierii a rămas la fel, ca și în anii trecuți. Asta, chiar dacă producția a scăzut mult, în ultimii ani. Dacă la început luat 15 -20 de kg recoltam, în medie, pe o familie de albine, acum ne mulțumim și cu un kilogram, două”, a mai adăugat Benoni Ianc. Toți apicultorii vorbesc acum despre iarna care nu mai pleacă, despre pierderi și despre familii întregi de albine care mor din această cauză. E frig și în aceste zile a nins, temperaturile fiind, de multe ori, negative.
Diana Mitrache