D ramaturgul Ion Dezideriu Sîrbu este profesor onorific la Universitatea din Petroșani. Titlul i-a fost acordat, grație ideii lui Ion Barbu, de către Rectorul Sorin Radu. Și, în stilul caracteristic lui Barbu, ID Sîrbu are o catedră cu mai multe proiecte de studiu.
Ca o reparație morală, lui Ion Dezideriu Sîrbu i-a fost decernat post-mortem, titlul de profesor universitar, un titlu pe care l-ar fi meritat cu prisosință în timpul vieții. Ion Barbu este cel care s-a gândit la asta, atunci când el însuși a ajuns Doctor Honoris Causa și minunea s-a întâmplat de 1 aprilie 2022.
„Acum că huila s-a dus pe copcă, că minele se închid, cred că e de datoria Universității din Petroșani să exploateze un alt zăcământ la fel de valoros
precum cărbunele, dar cu o mică deosebire, de mai mare durată. Este vorba despre opera scriitorului I.D. Sîrbu. Și, când spun asta, vă vorbesc din punctul de vedere al creatorului, care întotdeauna a găsit în opera scriitorului, mijloace de inspirație infinite”, a spus Ion Barbu, artistul care a venit cu ideea de a-l omagia și astfel pe ID.Sîrbu.
În sală, a lipsit Lizica, soția lui I.D Sîrbu, care nu a putut să ajungă, dar a venit cel care s-a ocupat de opera domniei sale scriitorul Toma Velici, precum și Ada Milea.
Rectorul Universității, însă, a fost cel care a vorbit despre primirea în cadrul corpului
profesoral de la Petroșani a
scriitorului I.D Sîrbu.
„Am considerat că putem să îi acordăm, în numele conducerii Universității, și a parteneriatului cu Ion Barbu, un titlu simbolic de profesor universitar, pentru că omagiem astfel faptul că I.D Sîrbu a fost cadru didactic, conferențiar, la Cluj Napoca. Am decis să îl primim, simbolic, în rândurile noastre, pe unul dintre cei mai morali scriitori români. Este vorvba despre Ion Dezideriu Sîrbu, care, deși nu a urmat cursurile universității noastre, ni-l asumăm prin nașterea și formarea lui, ca fiind unul dintre ai noștri”, a precizat și prof univ dr ing Sorin Radu, Rectorul Universității din Petroșani.
Așa că I.D Sîrbu va avea și o catedră, despre care a vorbit Camelia Toma. „Iată ce sugerăm noi să introduceți în planul dumneavoastră de perspectivă: realizarea unui tensiometru, pentru stabilirea exactă a gradului de plictis, oboseală și disperare – aparat pentru măsurarea uzurii unor noțiuni nobile. Sistem de recondiționare, cu orice mijloace locale, a unor idealuri compromise, falsificate sau ratate. Punerea la punct a tehnologiei pentru realizarea sudurii intențiilor de fapte și a vorbelor de realitatea înconjurătoare. Radioscopia publică a datelor statistice, a laudelor și a promisiunilor. Sistem de detectare a pierderilor de caracter sau a scurgerilor inutile de conștiință”, a spus Camelia Toma, militant pentru promovarea scriitorilor ignorați de programa școlară.
Așa că scriitorul Ion Dezideriu Sîrbu a ajuns, într-un final, profesor universitar, reparația morală fiind făcută de o mână de oameni care îi iubesc opera și care cred că s-a făcut dreptate la Petroșani, într-o zi de 1 aprilie 2022.
Diana Mitrache