Târgul de Fete de pe muntele Găina este cea mai cunoscută sărbătoare populară din România, aflată la ediția CCV și va avea loc anul acesta în zilele de 22 și 23 iulie.

Ca de fiecare dată organizatori sunt Consiliul Județean Alba, Centrul de Cultură ,,Augustin Bena” și Primăria Comunei Avram Iancu,
iar târgul cuprinde spectacole și concerte extraordinare susținute de o parte dintre cei mai îndrăgiți artiști români, târgul național al meșterilor tradițio­nali, difuzări de filme etnografice, momente comemorative, focuri de tabără și de artificii.
Târgul de fete de pe muntele Găina se organizează, în fiecare an, din vremuri străvechi, în cea mai apropiată duminică de 20 iulie, ziua Sfântului Ilie.
Potrivit etnografilor, la Târgul de fete se adunau locuitorii din Munții Apuseni, pentru a face schimb de produse. Era și un prilej pentru întâlnirea și căsătoria tinerilor din zone îndepărtate, care veneau aici cu părinții.
Pregătirile pentru urcatul pe munte se făceau cu câteva zile înainte. Duminica, cu noaptea în cap, se urca pe munte în poiana unde avea loc târgul. Se spune că fetele veneau cu zestrea încărcată pe cai. Cununia se făcea pe loc, de către preoții care participau la eveniment. Ceremonia era însoțită cu
cântece și schimb de jocuri cu ”strigături”, iar fetele ”se luau”, nu se cumpărau.
Monika BACIU