Zeci de mii de hunedoreni suferă de diferite boli. În acest context, Direcția de Sănătate Publică Hunedoara informează asupra importanței activităților fizice.

”Activitatea fizică definește orice formă de mișcare a corpului produsă de mușchii scheletici, cu consum de energie. Activitatea fizică este o sursă demonstrată științific de beneficii pentru sănătate. Prin activitate fizică se înțelege orice tip de mișcare, de la exerciții fizice și sport până la activități recreative – cum sunt plimbarea, mersul pe bicicletă, dansul – sau activitățile obișnuite din gospodărie – grădinărit, curățirea locuinței”, arată DSP Hunedoara.
Conform Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), la nivel global, unul din patru adulți și mai mult de 80% din adolescenți au un nivel
insuficient de activitate fizică. Anual, aproape 5 milioane de decese ar putea fi evitate dacă populația lumii ar fi mai activă din punct de vedere fizic. Persoanele insuficient de active fizic au un risc de deces cu 20 până la 30% mai mare comparativ cu persoanele care au un nivel corespunzător de activiate fizică. Conform Institutului Național de Sănătate Publică, cel puțin 25 de boli ale corpului și sistemului nervos pot fi prevenite,
ameliorate sau tratate prin activitatea fizică”, arată DSP Hunedoara.
La nivel județean, 32080 de hunedoreni erau în evidențe în anul 2021 cu boli cardiovasculare. 61.040 de persoane aveau hipertensiune arterială. 4796 de persoane erau cu obezitate, iar diabetul zaharat de tio I și II afecta peste 64.000 de hunedoreni.
Monika BACIU