Pentru prima dată, după luni întregi de pandemie, județul Hunedoara a intrat complet în scenariul verde. Este o reușită, dar specialiștii spun că pericolul mai există, chiar dacă numărul de îmbolnăviri a scăzut simțitor.
Îmbolnăvirile cu noul coronavirus nu ar mai trebui să dea valuri, care să presupună carantinarea populației. O spune specialiștii, care cred că imunizarea în rândul populației s-a făcut, fie prin vaccinare, fie prin contactarea bolii, iar de duminică toate localități sunt în scenariul verde.
„Era o evoluție firească, pentru că am fost pe un fond descrescător de foarte mult timp, iar cazurile care s-au mai înregistrat erau nesemnificative. Lucrurile au mers spre bine și sper să rămânem la fel. Se anunță a fi o incidență sezonieră și, în principiu, nu ar mai trebui să discutăm de noi valuri de îmbolnăviri”, a spus Sebastian Mezei, directorul DSP Hunedoara.
Pentru că a scăzut simțitor și numărul celor care ajung la spital, după ce contactează virusul, spitalele sunt și ele fără secții speciale.
„Totul a fost organizat foarte bine și, în funcție de necesități, s-au eliberat paturile care erau destinate COVID și s-au folosit pentru alți pacienți. Au mai rămas câteva paturi la nivel de județ și, cel mai probabil, dacă rămânem în același trend, toate paturile vor fi alocate celor care au alte boli. Și, dacă va mai fi nevoie de paturi, ne vom mobiliza rapid”, a mai spus directorul DSP.
Totuși, chiar dacă nu mai ajung foarte mulți oameni în spitale, iar numărul de bolnavi este mic, pandemia nu a dispărut.
„Încă nu am închis ușa pandemiei, pentru că lucrurile, în alte țări, evoluează într-un mod negativ. Uitați-vă la China, Coreea, dar ne îndreptăm spre eliminarea conceptului de pandemie”, a conchis Sebastian Mezei.
Cele mai multe cazuri de îmbolnăvire cu noul coronavirus sunt la Deva, care, chiar dacă e în scenariul verde, are 48 de cazuri. șI LA Hunedoara sunt 27 de bolnavi, iar la Petroșani 18, Vulcan 11 și la Petrila 9 bolnavi.
Diana Mitrache