Hunedoara se numără printre primele 12 județe din România în ceea ce privește gradul de racordare la rețelele de canalizare, conform datelor oferite de Apele Române. De asemenea, județul se clasează printre primele 10 și în ceea ce privește racordarea la stațiile de epurare.
Reprezentanții Apelor Române subliniază importanța continuării investițiilor în infrastructura de apă pentru reducerea poluării, în special în marile aglomerări urbane, care rămân cei mai mari poluatori ai apelor. La nivel național, sunt 2.393 de rețele de canalizare, dintre care 1.813 sunt funcționale, iar 580 se află în diferite stadii de execuție. În plus, există 1.080 de stații de epurare a apelor uzate, din care 778 sunt operaționale. Alte 302 stații noi fie nu au racordat încă populația, fie sunt în probe tehnologice sau dezafectate.
Gradul de acoperire cu sisteme de colectare a apelor uzate în aglomerările cu peste 2.000 de locuitori echivalenți este de 73,1%, în timp ce acoperirea cu stații de epurare este de 72,1%, reprezentând o creștere de 15%-20% față de acum 15 ani.
Cele mai ridicate grade de racordare la rețelele de canalizare, de peste 80%, au fost identificate în județele Alba, Botoșani, Brașov, Cluj, Constanța, Covasna, Hunedoara, Mehedinți, Mureș, Sălaj, Sibiu, Timiș și în București. În contrast, județele Călărași, Dâmbovița, Giurgiu, Teleorman și Ilfov au un grad de racordare între 30% și 50%.
În ceea ce privește racordarea la stațiile de epurare, județele Brașov, Cluj, Constanța, Covasna, Hunedoara, Mehedinți, Mureș, Sălaj, Sibiu, Timiș și București au valori de peste 80%. La polul opus, județele Călărași, Dâmbovița, Giurgiu, Ilfov, Olt și Teleorman au grade de racordare între 30% și 50%.
Monika BACIU