Un raport al Ministerului Turismului aratã cã cele mai multe investitii din sectorul turistic, la nivel national, s-au realizat în judetul Hunedoara. Studiul de cercetare privind dezvoltarea investitiilor publice în infrastructura turisticã specificã din România pentru perioada 2007 – 2016 si directiile principale de dezvoltare a acestora claseazã judetul nostru pe primul loc.
“Dacã se iau în considerare judetele unde au fost localizate investitiile în infrastructura turisticã, pe primul loc se aflã Hunedoara, urmat de judetul Brasov, fiecare cu peste 200 milioane de lei investiti în infrastructura turisticã. Mai putine investitii au fost localizate în judetele Arges, Cluj si Alba. Mai mult de jumãtate (55,2%) din investitiile în turism s-au concentrat în 3 judete: Hunedoara, Brasov si Vâlcea. La acestea se mai adaugã cinci judete (Neamt, Suceava, Harghita, Maramures si Prahova) care detin fiecare o pondere de cel putin 4,9% din valoarea totalã a investitiilor realizate de autoritatea publicã centralã în domeniul turismului. Astfel, peste 84% din valoarea investitiilor s-a concentrat în 8 judete. Trebuie tinut cont de faptul cã aceastã distributie pe judete este puternic influentatã de tipurile de proiecte care s-au realizat în fiecare judet”, aratã raportul Ministerului Turismului. Potrivit raportului, principalii beneficiari ai fondurilor pentru dezvoltarea turisticã au fost unitãtile administrativ-teritoriale.
“Dacã analizãm principalii beneficiari ai investitiilor în infrastructura turisticã, 10 UAT-uri detin peste 71% din valoarea totalã a investitiilor realizate. Pe primul loc se aflã Consiliul Local Brasov, pe locul doi Consiliul Local Voineasa si pe locul 3 Consiliul Local Lupeni. Sume importante au fost alocate si consiliilor locale din Petrosani, Câmpulung Moldovenesc, Piatra Neamt, Borsa, Vulcan. Si în acest caz, valoarea mare a proiectelor ce vizeazã infrastructura de schi este explicatia pentru aceastã clasificare”, mai aratã raportul. Cercetarea realizatã de minister aratã cã cele mai multe investitii cu relevantã pentru turism au fost înregistrate în judetele Constanta, Brasov si Hunedoara.
Schi în România un proiect care stagneazã
Din sute de milioane care trebuiau alocate pentru dezvoltarea turisticã în Valea Jiului au fost alocate doar câteva zeci de milioane. Aproape 600 de milioane de lei a fost valoarea proiectelor pentru dezvoltarea statiunilor montane Straja si Parâng, iar sumele alocate sunt de ordinul zecilor de milioane de euro. Curtea de Conturi a publicat sinteza Raportului de audit al performantei fondurilor alocate prin bugetul Autoritãtii Nationale pentru Turism pentru dezvoltarea si promovarea turisticã. Un alt raport aratã cã fondurile alocate pentru dezvoltarea proiectelor turistice din Valea Jiului sunt insuficiente. Cele mai mari întârzieri sunt constatate în ceea ce priveste dezvoltarea domeniului schiabil din Parâng.
“Raportat la gradul de finalizare, din cele 68 proiecte de investitii în turism, în valoare de 1.662.988 mii lei, pentru care au fost efectuate plãti atât de la bugetul de stat cât si de la bugetele locale în sumã totalã de 1.090.163 mii lei: – 59%, respectiv 40 de proiecte de investitii au fost finalizate pânã la finele anului 2012, valoarea contractatã de autoritãtile publice locale pentru realizarea lor ridicându-se la suma de 543.987 mii lei, ceea ce reprezintã 33% din valoarea totalã a proiectelor, iar plãtile au fost de 522.118 mii lei, ceea ce reprezintã 48% din valoarea totalã a plãtilor efectuate; – 13%, respectiv 9 proiecte de investitii au fost finalizate în perioada auditatã (2013- 2015), valoarea contractatã de autoritãtile publice locale pentru realizarea lor ridicându-se la suma de 77.555 mii lei, ceea ce reprezintã 5% din valoarea totalã a proiectelor, iar plãtile efectuate au fost de 77.503 mii lei, ceea ce reprezintã 7% din valoarea totalã a plãtilor efectuate; – 28%, respectiv 19 proiecte de investitii se aflã în derulare, valoarea contractatã de autoritãtile publice locale pentru realizarea lor ridicându-se la suma de 1.041.446 mii lei, ceea ce reprezintã 63% din valoarea totalã a proiectelor, iar plãtile efectuate au fost de 490.542 mii lei, ceea ce reprezintã 47% din valoarea totalã a plãtilor efectuate”, aratã raportul de sintezã.
Astfel, în ceea ce priveste dezvoltarea domeniului schiabil din Parâng, suma totalã conform contractului de lucrãri ar fi trebuit sã fie de 351.782.000 de lei si s-au fãcut plãti în valoare de 59.163.000 de lei. Potrivit aceluiasi raport este nevoie de o diferentã de 292.619.000 de lei. Lucrurile stau mai bine în ceea ce priveste dezvoltarea domeniului schiabil Straja. Aici suma totalã conform contractului de lucrãri a fost de 200.503.000 de lei si s-au plãtit 122.069.000 lei, mai fiind necesarã o diferentã de platã în sumã de 78.434.000 lei.
Proiectele de dezvoltare a domeniilor schiabile din Valea Jiului au fost începute în urmã cu mai bine de 6 ani, numai cã între timp acestea au fost abandonate de Guvern, care prin ministerul de resort nu a mai alocat fonduri pentru continuarea lucrãrilor.
În Parâng, lucrãrile sunt executate în proportie de 20%. Oficialii Ministerului Turismului aratã cã pentru proiectul de dezvoltare a domeniului schiabil din Parâng s-au alocat putin peste 26 de milioane de lei din cele peste 350 de milioane necesare finantãrii proiectului. Lucrãrile din cadrul proiectului “Schi în România, municipiul Petrosani” au început în anul 2009. Investitia viza amenajare 17 pârtii de schi, telegondolã, 6 telescaune, 1 teleschi, 2 bazine acumulare apã, instalatie zãpadã artificialã, fun park, park snow bord, racord utilitãti, parcare auto, clãdiri multifunctionale. Ministerul Turismului aratã cã în decursul celor opt ani s-au alocat nici 10% din necesarul de fonduri.
“Valoarea totalã a contractelor de lucrãri: 351.782.000 lei. Plãti buget de stat: 26.451.000 lei. Stadiu: constructie telescaun TS3 finalizatã, finalizatã partial instalatia de zãpadã artificialã (retele de presiune, montare tubulaturi, cabluri de alimentare si actionare, montare cãmine hidranti, bazin de apã cu capacitatea de 5000 mc+ statia de pompare SP 200, tunuri de zãpadã) si garaj ratrak + spatii administrative, amenajare partialã pârtii”, aratã documentele Ministerului Turismului.
Mai mult decât atât, telescaunul TS 3 a fost realizat prin fortele proprii ale administratiei locale de la Petrosani care a contractat un credit în valoare de 13 milioane de lei pentru a finanta obiectivul de investitii. Situatia este similarã si în ceea ce priveste statiunea montanã Straja. Aici lucrãrile au demarat în anul 2011 în cadrul proiectului “Schi în România, statiunea Straja”. Obiectivele proiectului constau în realizarea unei telegondole, amenajare 7 pârtii existente, 3 telescaune, 1 teleschi, realizare 7 pârtii noi, 6 ratrakuri si garaj cu dotãri necesare service, centre servicii turistice, jandarmerie, motocositoare pentru întretinerea pârtiilor în perioada de varã urmare a înierbãrii acestora, sistem ticketing cu 4 puncte de vânzare a cardurilor, terminal acces, unitate de control, drumuri acces, 2 parcãri, utilitãti, fun park iarnã, park snowboard, fun park varã, instalatie zãpadã artificialã: lac de acumulare cu retele de captare apã pentru lac, 20 masini de producere a zãpezii artificiale, sistematizare si semnalizare trasee turistice (10 trasee montane). Si în Straja mai sunt multe de fãcut, potrivit documentelor Ministerului Turismului.
“Valoarea totalã a contractelor de lucrãri: 200.503.000 lei. Plãti de la bugetul de stat: 36.977.000 lei. Stadiu: instalatia de zãpadã artificialã finalizatã, amenajare pârtii finalizare, instalatia de energie electricã finalizatã, constructie telescaun TS3 finalizat, constructie telegondolã finalizatã, pasarela care face legãtura între pârtia 3 si pârtia 4 – realizatã în proportie de 75%”, aratã Ministerul Turismului. Singura investitie finalizatã este cea din Pasul Vâlcan. Proiectul “Schi în România, Vulcan” a început în anul 2009 si a fost finalizat în 2011.
“Obiectivele proiectului: telegondola între cotele 770 m – 1310 m, infrastructura de acces: drumuri acces, statie inferioarã si superioarã telegondolã, parcare, utilitãti, 1 pârtie de schi, teleschi. Valoarea totalã a contractelor de lucrãri: 50.023.000 lei. Plãti buget de stat: 48.051. 000 lei”, aratã aceleasi documente. Numai cã Pasul Vâlcan ar fi trebuit unit cu statiunea montanã Straja prin instalatii de transport pe cablu.
Monika BACIU