J udețul Hunedoara este codaș în ceea ce privește tehnologiile inovative. La nivelul regiunii de Vest se înregistrează decalaje între județele Hunedoara și Caraș Severin și Arad și Timișoara.
În prezent, Regiunea Vest are un ecosistem CDI regional
incipient, care limitează perspectivele de dezvoltare și creștere economică. Acest aspect se reflectă și în numărul cererilor de brevete, care este foarte scăzut.
” În 2015, Regiunea Vest a înregistrat 5,2 cereri de brevet la un milion de locuitori, aceasta fiind a doua cea mai mare rată din țară și peste media națională (3,4). Cu toate acestea, acest număr a crescut foarte puțin între 2011 și 2015 (doar cu 11 %) și rămâne scăzut în comparație cu alte țări europene, deși aproape de media din țara vecină Bulgaria (5,1)38 . Conform Platformei Engage in the Romanian Research Infrastructures System (ERRIS) 39 , în Regiunea Vest există 34 de entități de CDI, în care infrastructura propriu-zisă de cercetare cuprinde 150 de laboratoare sau centre. Aproximativ 83% din totalul laboratoarelor și centrelor de cercetare sunt localizate în municipiul Timișoara, 11% în municipiul Arad, iar restul infrastructurii (7%) este în județele Caraș Severin și Hunedoara. Există un număr mic de entități de inovare și transfer tehnologic (ITTEs) în Regiunea Vest, doar cinci dintre acestea fiind acreditate. Principala problemă este că aceste structuri nu cooperează la un nivel susținut și coordonat, astfel încât să contribuie la agregarea sistemului regional de inovare și să aibă legături puternice cu piața”, arată ADRVEST.
Monika BACIU