Concursuri, seminarii, aparaturã ultra-modernã si metode uluitoare aduc meseria de hornar, adicã acel om negru si plin de fum, cu o scarã dupã el, la alt nivel. Totul pare acum curat, iar noi, la Petrosani am întâlnit un hornar echipat chiar cu un batic alb, joben si uniformã de galã. Si, uneori chiar asa si munceste.
Este uniforma lor oficialã, o uniformã cu care reprezintã România la întâlnirea europeanã ce are loc în Italia si, când l-am întâlnit îmbrãcat la patru ace, am vorbit cu el despre provocãrile actuale.
„Aceasta este tinuta de galã. În general, lucrãm în salopetã. Ne pregãtim cu mascã, mãnusi, dar, când participãm la întâlnirile anuale asa mergem. Fac parte din Asociatia constructorilor de cosuri de fum si seminee. Facem educatie profesionalã periodicã si suntem la zi cu  legislatia, metodele de lucru si echipamentele care apar, pentru cã si la noi apare mereu câte ceva nou si reusim sã facem fatã”, ne-a spus Sorin Gabor, hornar autorizat în Valea Jiului.


Are în grijã toate casele cu hornuri, dar, dacã vã închipuiti cã lucreazã non-stop, vã înselati. Asta pentru cã, dacã la gaz metan ne facem revizia anual, de cosul de fum ne aducem aminte doar când ceva nu mai merge. „Clientii nostri ar trebui sã stie cã si acum curãtarea cosului de fum este obligatorie si este una preventivã, pentru cã pot fi  intoxicatii cu monoxid de carbon, sau pot porni de aici incendii, ori dezastre. În general, însã, clientii sunã doar când au probleme si li se blocheazã hornurile. Nu e bine, ar trebui sã sune înainte de intrarea în sezonul rece. Pot sã zic cã, anul trecut, la un azil de bãtrâni era un început de incendiu chiar în momentul în care am ajuns si am fãcut inspectia  periodicã”, mai spune hornarul.
Costurile nu sunt mari si hornarii actuali spun cã o inspectie nu este mai scumpã de 100 de lei. Lucreazã profesional si au chiar si camere video cu care evalueazã cosurile de fum, ori hornurile semineelor, iar cei care au asa ceva ar trebui sã apeleze din timp  la servicii de preventie.
„Preturile pentru curãtare si deblocare sunt discutabile, în functie de ceea ce se întâmplã în teren. În general, cei care fac mentenantã si contracte cu noi, au pretul cel mai mic”, a conchis hornarul.
Sorin Gabor este unul dintre hornarii care, în varã, va reprezenta România în Italia la o întâlnire a hornarilor europeni, iar pânã atunci se pregãteste sã stie legile europene, sã aibã echipament competitiv si un portofoliu exemplar.
Diana Mitrache