Sute de oameni, unii îmbrăcați cu fesuri tricolore, dar și cu steaguri în mână, au urcat în Pasul Vâlcan ca să facă hora mare. Au urcat două ore prin zăpadă și ceață, după ultima stației a telegondolei, ca să ajungă fix pe locul în care cândva a fost granița dintre România și Austro-Ungaria. Dar toată lumea s-a prins, la final, în horă.

La Stația de îmbarcare a telegondolei din Pasul Vâlcan au venit oameni de peste tot din Valea Jiului, dar și din alte zone. Au vrut să se prindă în Marea Horă a Unirii, pe vechea graniță, exact în momentul în care se împlinesc 166 de ani de la Mica Unire. „Un eveniment pe care Asociația Promontana îl organizează de 5 ani. Este ediția a 5-a. Anul acesta ne alăturăm și noi, administrația locală,. și venim alături de organizatori. În această dimineață, foarte multă lume a răspuns prezent și sunt alături de noi”, a spus Cristian Merișanu, primarul municipiului Vulcan. „Și noi suntem bucuroși de amploarea pe care a luat-o acest eveniment azi. Sunt foarte mulți români, că aici suntem români, toți”, a completat Emil Savu, organizator Promontana.

„Unde altundeva, decât acolo, pe graniță? Suntem norocoși că avem un asemenea loc, cu o încărcătură istorică atât de mare, aproape de noi. Considerăm că este locul ideal să ținem acest eveniment. Suntem chiar pe granița Imperiului Austro-Ungar, pe linia frontului din Primul Război Mondial și ce onoare mai mare poate fi pentru noi, decât să ținem acest eveniment, acolo? Uitați câtă lume vine, deci facem Mica Unire, Mare”, ne-a spus Aldona Todoran, organizatoare Promontana.

Pentru acești oameni nu a contat nici drumul greu, prin ceață, nici frigul, ci doar motivul: acela de a fi pe graniță, la unul dintre cele mai importante momente din istoria noastră.

„Este sărbătoare. Am Drapelul în sânge și în mână. Urc aici și de 1 Decembrie și acum, de 24 ianuarie”, a spus unul dintre primii care au urcat în munte.

„E un moment de unire, pentru toți. Suntem toți împreună, este o sărbătoare pentru toți, vin din multe județe. Suntem montaniarzi și zic eu că este un eveniment minunat pentru Vulcan”, a spus un altul.

„Am căciula cu tricolor, pentru că azi sărbătorim Mica Unire, 166 de ani de atunci. Merg pe munte și fac hora sus, pe graniță”, spunea unul dintre participanți, care venea din Timișoara, special pentru acest eveniment.

„Vin de la Valea de Brazi, din Uricani,. Sunt iubitor de munte și am venit la acest eveniment din Pasul Vâlcan. Nu este prima oară, vin în fiecare an”,a spus un alt iubitor al muntelui.

„Vin de la Uricani. Am ales să fiu aici, că merită și că ne face placere E lume multă. Trebuie să fim acolo, sus”, a spus un altul.

 

 

Diana Mitrache